Organizatori podsjećaju da Kusturica u Baškiriju dolazi drugi put, a da je prethodno nastupio na festivalu Srce Evroazije, 2019. godine, te da se ovdje sastao i sa baškirskim kinematografima.

– Najviše mi je u sjećanju ostala ljepota vaše prirode i ljudi, to je ono što igra najvažniju ulogu u mom životu – rekao je Kusturica.

Kusturica je u Ufi, gradu domaćinu ovogodišnje folklorijade, istakao da su festivali glavni resursi svjetske kulture, prenio je Sputnjik.

Šesta Svjetska folklorijada CIOFF održana je od 3. do 10. jula u Ufi, a glavni grad Baškirije ugostio je učesnike iz nekoliko desetina zemalja.

Organizatori navode da se Folklorijada, baš kao i Olimpijada, održava svake četiri godine i da je to ove godine drugi glavni muzički događaj na svijetu poslije Evrovizije.

Program uključuje nastupe kreativnih folklornih grupa, međunarodne izložbe, međunarodnu CIOFF konferenciju o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasljeđa, kostimirane parade učesnika i druge manifestacije.

Ove godine je oboren svjetski rekord u broju učesnika u kolu koje su odigrali učesnici Folklorijade.

Prema riječima glavnog urednika i osnivača Ruske knjige rekorda Stanislava Konenka, u kolu prijateljstva učestvovali su predstavnici 57 zemalja – više od 2.700 ljudi 71 nacionalnosti.

U samoj završnici, spektakl na nebu iznad Ufe priredila je akrobatska grupa ruskog vazduhoplovstva Ruski vitezovi na lovcima Su-30 i Su-35.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime