Mkiva je za Radio-televiziju Srbije istakao da su odlučili da nagrade Kusturicu za izuzetna dostignuća, za sve što je uradio do sada, a što je naišlo na odjek u Južnoj Africi zahvaljujući dobrim pričama kojima je dotakao milione ljudi izvan svoje domovine.

“On je fenomen ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i u Africi. Mi ga pozdravljamo zbog njegovih djela i vrijeme je da Afrika podigne ruku i kaže da u njemu i njegovom stvaralaštvu nalazimo izraz koji dotiče naše duše i zbog toga on dobija nagradu koja je poznata kao Mkiva humanitarna nagrada i jedno je od najviših priznanja koja dolaze sa afričkog kontinenta”, rekao je Mkiva.

Mkiva nagrada se dodjeljuje od 1999. godine i prvi dobitnik je Nelson Mendela.

“Emir Kusturica nikada nije nastupao u Africi, ali zahvaljujući medijima njegovo stvaralaštvo prelazi granice i njegovo djelo nalazi odjeka u mnogim zajednicama svijeta. Zato smo odlučili da dođemo na `Kustendorf`, koji je ovaploćenje njegovog stvaralaštva kako bi mu uručili priznanje na mjestu koje simboliše njegova dostignuća”, objasnio je Mkiva.

Povodom ove informacije, Kusturica je istakao da je najprije bio iznenađen jezikom kojim je napisan mejl u kome ga predstvanici Mkiva fondacije obavještavaju o priznanju.

“To je poetska verzija engleskog jezika kojim su mi se obratili sa puno časti i atributa. Kada sam sada čuo da je riječ o ozbiljnoj fondaciji iz Južne Afrike i da su nagradu dobili Čavez, Kastro, Ulof Palme, onda mi je zazvučalo kako valja”, rekao je Kusturica.

On je ocijenio da nagrada koja se zove “Šampion ljudskosti”, jedino iz Afrike može da dođe, pošto je “samo tamo ljudskost još ona faza koju smo mi ostavili iza sebe”.

“A pošto smo uglavnom zapadno orijentisani i to prema onome što ne valja, onda je to još veće iznenađenje”, istakao je Kusturica.