O knjizi su govorili Nenad Glišić, književnik iz Kragujevca, Manojlo Vukotić, izdavač, i autor knjige Emir Kusturica, prenosi portal “Iskra”.

Poslije promocije, Kusturica je kragujevačkoj Gimnaziji, čija je biblioteka uništena u požaru početkom godine, uručio vrijedan poklon – knjige koje je izdao Andrićev institut iz Andrićgrada, a Vukotić je poklonio izdanja izdavačke kuće “Vukotić Medija”.

Knjiga “Šta mi ovo treba” predstavlja skup dnevničkih zapisa i tekstova koji obuhvataju period od burnih devedesetih godina do današnjeg dana, a iz pera čovjeka koji je sada već dokazani pisac.

Na sajtu izdavačke kuće “Vukotić Medija” navodi se da je u knjizi “Šta mi ovo treba” sadržano sve – emocije, sudbine, drame, ličnosti, ideje, stavovi, polemike… iz dana u dan.

“Nadarenom, inteligentnom, buntovnom, stvaralačkom Emiru Kusturici, nijedna tema nije ni daleka ni nepoznata. Svaka mu je prisna. Svaka izvire iz njegovih punokrvnih damara. Svakoj je podjednako posvećen i odan. Sa strašću. Sa ljubavlju. I kada piše o sarajevskim jaranima i lopužama, i kada se muči u Pragu da završi `Podzemlje`, i kada polemiše sa srpskim proizvođačima šunda i prostakluka, i sa nasrtljivcima na pravoslavlje i srpstvo, i sa belosvetskim jurišnicima”, ističe se u tekstu objavljenom na sajtu.

Izdavač naglašava da je Kusturica iskonski iskren, nježan i žestok, sentimentalan i neumoljiv, živ u pisanju, ubjedljiv u dočaravanju ambijenta, sugestivan u ideji, žestok u obračunu sa napadačima, vispren i duhovit.

“Kusturica ovom knjigom-dnevnikom nudi đerdan tema, ideja i stavova. Svu svoju neizmernu darovitost ugradio je u ove opojno sočne i gorko opore dnevničke sekvence. Više od dve decenije ovde su se sklupčale. I sve je živo kao da je juče bilo. Jedinstveni Emir Kusturica”, navodi se u tekstu.

“Šta mi ovo treba” je treća knjiga Emira Kusturice. Godine 2010. objavljena je njegova knjiga “Smrt je neprovjerena glasina”, a 2013. “Sto jada”.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime