Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf 2019” ugostiće proslavljene autore, glumce i muzičare, kao i brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta i druge ugledne goste iz svijeta filma.

Od osnivanja 2007. do sada, kroz “Kustendorf” su prošli brojni mladi umjetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svjedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

Glavna nagrada festivala “Zlatno jaje”, na prethodnom, jedanaestom “Kustendorfu”, dodijeljena je filmu “Bombona”, palestinskog režisera Rakana Majasija. “Srebrno jaje” uručeno je filmu “Petnaest” u režiji Sameha Alaa, a “Bronzano jaje” filmu “Lumen” Nikole Vučinića.

Na prošlogodišnjem festivalu bile su dodijeljene i dvije specijalne nagrade filmovima “Šanel” Umberta Valjeha i “Vrteška” u režiji Ruslana Bratova. Dobitnik nagrade za najbolju fotografiju “Vilko Filač” bio je Pjotr Pavlus za film “Stvarno je ekstra”, prenosi portal “Iskra”.

Nagrada za buduće stvaralaštvo, odnosno nagrada “Drvo života” prošle godine uručena je jednom od najznačajnijih glumaca srpskog filma Aleksandru Berčeku.

“Kustendorf” je jedan od rijetkih festivala na svijetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmjena energije mladih i iskusnih umjetnika.

Eminentni gosti dosadašnjih festivala na Mećavniku bili su Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Ruben Estlund, Nikita Mihalkov, DŽoni Dep, Žak Odijar, DŽim DŽarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi.