Foto: RTRS

– Nažalost, to nije jedini zločin nad Srbima za koji ni nakon 25 godina od kraja rata niko nije odgovarao. Zločin u Kravici i okolnim selima, u kojem je opljačkano i zapaljeno oko 700 kuća i više od 2.000 pomoćnih i društvenih objekata ima elemente etničkog čišćenja, ali ni pravosuđe u BiH ni međunarodni sud u Hagu nisu procesuirali odgovorne – istakao je Dodik.

On je naveo da s druge strane svjedočimo brojnim sudskim procesima protiv Srba za navodne zločine na ovom području, na koje je juče bačena ozbiljna sjenka otvaranjem dokumenata Ministarstva odbrane Velike Britanije.

– Da li treba da čekamo da sve svjetske sile koje su bile umiješane u sukob na prostoru BiH objave svoje dokumente da shvatimo da je Srebrenica, osim što je bila mjesto velikog stradanja, postala i mjesto velike manipulacije žrtvama bez obzira kom narodu pripadale. Zato danas više nego ikada postaje jasno da “Srebrenica” zahtijeva preispitivanje do koga se može doći i uz pomoć dokumenata koje ovih dana možemo pročitati – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će to zbog čega je neko te dokumente držao pod oznakom tajnosti sve ove godine biti dio istorijskih čitanki za 20 ili 30 godina, jer istina o događajima u Srebrenici i njenoj okolini od 1992 do 1995. ne može se vječno kriti.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca danas će biti služen parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić, 7. januara 1993. godine.