Foto: google.maps

“U skladu sa svojim poslovnim ciljem ostarivanja najvišeg nivoa prihoda, Holding korporacija ‘Krušik’ prilikom definisanja cena vodi računa o tržišnim uslovima, konkurentnosti kao i o drugim faktorima. Formiranje cena zavisi i od modela proizvoda, tražene količine, kao i da li je u pitanju nastavak ugovaranja sa poznatim korisnikom ili se radi o novom tržištu”, navodi se u saopštenju “Krušika”, koje je prosledilo Ministarstvo odbrane.

“Krušik” je rekao da su GIM-u isporučivani modeli mina sa dva dopunska punjenja, u odnosu na Jugoimport koji je uzimao mine sa četiri ili šest dopunskih punjenja.

“Radi razumevanja ove razlike naglašavamo da od broja dopunskih punjenja zavisi domet mina. Dakle, Holding korporacija ‘Krušik’ je GIM-u isporučivala municiju kraćeg dometa, za koju smo davali adekvatne tehničke karakteristike i tablice gađanja. Naravno, s obzirom da su mine kompletirane uz manji broj punjenja, jasno je da njihova cena mora biti niža”, dodaje se.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je poslovanje Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova oko trgovine oružjem u skladu sa zakonom.

On je upitao zašto Branko Stefanović robu kupuje po tri puta nižoj ceni nego drugi kupci i da li je normalno da neko ko je u bliskom srodstvu radi takav posao makar to radio i po zakonu.

BIRN je prošle godine objavio da je Branko Stefanović posredovao u sklapanju unosnih poslova prodaje oružja između srpske firme “Krušik” i kupaca iz Saudijske Arabije.

Međunarodni portal Arms watch saopštio je da se njihov sajt našao pod hakerskim napadima iz Srbije dan nakon što je objavljen treći deo priče o navodnom izvozu naoružanja iz Srbije u Jemen u kojem, kako se tvrdi, posreduju i članovi porodica nekih visokih funkcionera Vlade.

Portal je ranije objavio da je oružje proizvedeno u valjevskom “Krušiku” završilo u rukama boraca Islamske države u Jemenu, uz posredovanje firme iz SAD i preko Avganistana.