Foto: Tanjug / Twitter @DuskoMarkovicCG

Marković je na Tviteru saopštio da je današnji susret i formalna primopredaja dužnosti potvrda demokratskog sadržaja, zrelosti i odgovornosti koju baštini crnogorska politika, prenosi RTCG.

“Nadajmo se da će ova Vlada raditi u interesu Crne Gore i svih njenih građana”, naveo je Marković na Tviteru.

Novi premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je nakon stupanja na dužnost saopštio da je potrebno što pre doneti zakon o vladi i poručio da će Vlada na čijem je čelu garantovati redovne plate i penzije.  

“Mi moramo što pre doneti zakon o vladi u kojem će se jasno precizirati tranzicioni period”, rekao je Krivokapić, penosi RTCG.

Poručio je i da se nada da će novi početak biti zapamćen kao početak preobražaja u svakom pogledu.  

“Najvažnije je u borbi protiv kovida i ono bez čega ne možemo, a to je bez boljitka u ekonomiji, a to će građani da osete, mi ćemo biti Vlada koja će garantovati i plate i penzije”, naveo je Krivokapić.  

“Danas smo prvi put zajednički ušli u Vladu, ja sa svojim ministrima i na početku smo imali primopredaju dužnosti sa eks premijerom Duškom Markovićem. Očekivao sam drugačiji način primopredaje dužnosti koji je više formalnog karaktera, ali smo imali prijatan i dobar razgovor na kojem smo razmenili informacije koje će biti bitne za rad nove Vlade”, rekao je Krivokapić nakon sednice Vlade.  

Krivokapić je saopštio i da je Zorka Kordić imenovana za glavog pregovarača sa Evropskom unijom, Božo Milonjić za generalnog sekretara, dok je Ivana Malović šefica kabineta premijera. 

Vlada premijera Krivokapića dobila je u petak podršku 41 poslanika crnogorskog parlamenta, a novi premijer je, između ostalog, poručio da će vlada na čijem je čelu trajati četiri godine, da će biti vlada diskoniuteta, a da će Crna Gora ostati nezavisna država i da “neće postati druga srpska država”

Krivokapić je na izborima predvodio prosrpski blok “Za budućnost Crne Gore”, koji je zajedno sa još dva politički raznorodna saveza predvođena Demokratama Alekse Bečića i Građanskim pokretom URA Dritana Abazovića, osvojio većinu parlamentarnih mesta u novom sazivu Skupštine.

Bečiću je u raspodeli dužnosti pripalo mesto predsednika Skupštine Crne Gore, dok je Abazović izabran za potpredsednika Vlade.

DPS je posle 30 godina vlasti izbornom voljom građana otišao u opoziciju. U novoj Vladi, za razliku od prehodnih, nema predstavnika manjinskih naroda.

Krivokapić preuzima izvršnu vlast u trenutku kada se društvo suočava sa ekonomskom i zdravstvenom krizom.

Javni dug je prešaao 80 odsto bruto društvenog proizvoda, a projekcije Svetske banke predvidjaju pad ekonomije u narednoj godini od 12,4 odsto.