Iz Crnogorskog pokreta su naveli da su prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske podnijeli “zbog krivičnoga djela devastacije i prisvajanja kulturnoga dobra, kao i zbog krivičnoga djela raspirivanja nacionalne i verske mržnje”.

“Radovima na nelegalnom limenom objektu koji je postavila Beogradska patrijaršija, odnosno njena filijala na Cetinju, s namerom da privremeni objekat transformiše u trajni, izvršila je devastaciju i prisvajanje kulturnog nasljeđa, a napravljeno je i krivično djelo raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje, upereno protivu Crnogoraca katoličke vere, Crnogoraca uopšte, pripadnika islama i Albanaca”, navodi se u saopštenju Crnogorskog poketa, prenosi RTCG.

Prijava protiv nepoznatih počinilaca, potpisanih kao “Srpski narod Boke”, podnesena je zbog, kako se tvrdi, izazivanja nacionalne, rasne i vejrske mržnje.

Plakatima postavljenim na bilbordima u Budvi građani se pozivaju na centralnu proslava 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja, a na cijeloj površini bilborda odštampana je slika srpskih dobrovoljaca pred odlazak na Solunski front 1916. godine.

“Tim plakatom namerno se podstiče i izaziva nacionalna mržnja slavljenjem zločina prema Crnogorcima i Crnoj Gori, koji su 1918. godine bili ‘meta zločiničkih pohoda srpske vojske i žandarmerije’. To krivično djelo je u neposrednoj vezi sa krivičnim djelom ugrožavanja nezavisnosti”, navodi se u obrazloženju prijave Crnogorskog pokreta.