Za naš portal potvrđerno je iz više pouzdanih izvora da jedan od onih koji se nalaze na čelu te hobotnice jeste vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, koji je na tu poziciju imenovan u februaru 2017. godine. Salčin, kome Savjet ministara BiH do danas nije zvanično izbrisao sintagmu „vršilac dužnosti“, na tu poziciju došao je sa pozicije takođe vršioca dužnosti direktora „Autocesta Federacije BiH“, sa koje je smijenjen u novembru 2016. godine.  

Salčinov brat blizanac po načinu djelovanja je još aktuelni koordinator reforme javne uprave u BiH (PARCO) Dragan Ćuzulan. Ćuzulan, koji je široj javnosti u Republici Srpskoj poznat kao bivši generalni sekretar i potpredsjednik SDS-a, na poziciju koordinatora reforme javne uprave u BiH imenovan je krajem avgusta 2015. godine, na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića.

Ovom funkcioneru SDS-a mandat na toj poziciji istekao je prije mjesec dana (u avgustu 2019. godine), ali se novoizabrani predsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović snažno bori da se Ćuzulanu mandat produži na još četiri godine, što će se, kako sada stoje stvari, vjerovatno i dogoditi na prvoj narednoj sjednici Savjeta ministara BiH.

Firma koja povezuje Salčina i Ćuzulana i koja se pojavljuje kao izvođač ili konsultant na implementaciji brojnih projekata jeste firma ZAMM Media Consulting d.o.o. Sarajevo, čiji je menadžer Muamer Muftić. Prema informacijama dobro upućenih službenika iz zgrade institucija BiH, u kojoj je smještena i Agencija za javne nabavke BiH, Muftić se toliko udomaćio u prostorijama Agencije da je većina njih vjerovala da je taj lik stalno zaposlen u Agenciji.

Prema podacima dostupnim na veb stranici Kancelarije koordinatora reforme javne uprave u BiH, firma Muamera Muftića pojavljuje se kao izvođač četiri projekta ukupne vrijednosti 1.424.980 KM. Projekti, naravno, imaju zvučna imena, ali baš niko u Kancelariji, koju vodi Dragan Ćuzulan, ne može da potvrdi kakve koristi su građani BiH i oba njena entiteta imali od ovih projekata. Građani nisu, ali je nesumnjivo da Ćuzulan i Muftić jesu!

Da stvar bude dodatno tragikomična, jedan od projekata kojeg je provela Muftićeva firma nasi naziv „Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe BiH“ i vrijedan je „tričavih“ 397.000 KM, bez PDV-a, naravno.

Najnovija milionski vrijedna ujdurma i praonica novca, u čijem su središtu v.d. direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin i sveprisutni i neizbježni Muamer ZAMM Muftić, jeste IPA projekat „Jačanje sistema javnih nabavki u BiH“.

Riječ je o projektu Evropske komisije, čiji je svrha navodno jačanje kapaciteta službenika u procesu javnih nabavki na svim nivoima vlasti, kao i unapređenje i modernizacija zakonodavnog okvira sistema javnih nabavki.

Ugovor za realizaciju ovog projekta, koji bi trebalo da traje do februara 2021. godine, dodijeljen je međunarodnom konzorcijumu kojeg predvodi grčka konsultantska kompanija „Planet S.A.“, u saradnji sa kompanijama „Vortal“ i „Imorgon“. No, kako je glavni korisnik projekta Agencija za javne nabavke BiH, kao jedina domaća konsultantska firma u realizaciji projekta pojavljuje se firma Muamera Muftića ZAMM Media Consulting d.o.o. Sarajevo. Važno je napomenuti da je riječ o uobičajenoj praksi prema kojoj Salčin konsultantske poslove u realizaciji velikih projekata dodjeljuje Muftićevoj firmi.

Ova dobro uigrana ekipa za arčenje i pranje para sredinom februara ove godine kreće u realizaciju najvažnije aktivnosti projekta – obezbjeđenje ovlaštenih predavača za obuku između 2.200 i 2.500 službenika za javne nabavke u BiH. Na raspisani konkurs Agencije javilo se četiri puta više kandidata, koji su ispunili uslove propisane Pravilnikom o obuci ovlaštenih predavača i samim javnim pozivom.

No, kako je broj mjesta za „odabrane“ predavače bio ograničen na 60, Salčin i Muftić osmišljavaju kriterijume za izbor i po babi i po stričevima, uvodeći izvjesne „pretkvalifikacione testove“, koje ne poznaje Pravilnik o obuci ovlaštenih predavača.

Naime, u članu 6. stav 3. Pravilnika jasno je navedeno da Agencija mora sve zainteresovane kandidate pozvati na obuku i nakon obuke izvršiti testiranje, što nije učinjeno. Umjesto toga, Agencija je, mimo pravilnika i definisanih procedura, a pod budnim okom Salčina i uz pokroviteljstvo i praćenje ZAMM-a Muftića, izvršila izbor 60 kandidata, koje je obučavala od 16. do 20. septembra u jednom renomiranom hotelu na Jahorini, gdje je „obuka“, po Salčinovoj i Muftićevoj računici, papreno koštala finansijere projekta. Najmanje duplo u odnosu na stvarnu vrijednost obuke!

Osim toga, prema riječima naših dobro upućenih sagovornika, više nego sporan je i Salčinov i Muftićev izbor predavača na obukama. Predavači se, kako tvrde naši izvori, opet biraju i po babi i po stričevima i, uz časne izuzetke, predstavljaju totalne anonimuse u oblasti javnih nabavki.

Među anonimusima nalazi se i sam Đenan Salčin, koji se ničim nije dokazao u oblasti javnih nabavki, nije prošao obuke za ovlaštenog predavača, nema naučnih radova, niti bilo kakvog iskustva iz ove oblasti. Zbog toga su ga stručni ljudi i eksperti u oblasti javnih nabavki i prozvali „Đenan nejaki“.

Samo u ovakvoj BiH, tvrde naši sagovornici, može se desiti da se lik poput „Đenana nejakoga“ pojavi kao predavač na ovakvim obukama. No, ako ne poznaje oblast javnih nabavki, „Đenan nejaki“ vrlo dobro zna da mešetari i da „pripazi“ svoje jarane sličnih „ekspertskih“ kapaciteta, koji za nikakvo znanje dobijaju i pozamašne „ekspertske“ dnevnice.

U projektu se, na primjer, tvrde dobro upućeni, moralo naći mjesta za bivšu direktoricu Agencije za javne nabavke BiH Đenitu Fočo. Fočo, koja i dalje radi u Agenciji, nije pozvana da pomogne u realizaciji ovog projekta, iako ima dugogodišnje iskustvo i kontakte sa najboljim i najeminentnijim stručnjacima i predavačima u oblasti javnih nabavki.

Ako nema mjesta za iskusnu Fočo, u projektu ima mjesta za, kako tvrde učesnici obuke, intimnu jaranicu „Đenana nejakog“. Prema tim tvrdnjama, zadnjeg dana obuke pojavila se izvjesna dama, zaposlenik Kancelarije za razmatranje žalbi, iako njeno ime nije bilo navedeno u agendi, niti je bilo na spisku predavača. Za „Đenana nejakoga“ dama, očito, u projektu ima ulogu spajanja ugodnog s korisnim. Ima se, može se!

Da, ipak, sve ne prođe po ustaljenoj praksi pomenute hobotnice, pobrinuće se više od 90 kandidata za ovlaštene predavače, koje je Agencija nezakonito odbacila. Ti kandidati odlučili su da organizovano uzvrate udarac jer spremaju peticiju i tužbu protiv pomenute grupe za pranje para i druge nezakonite aktivnosti.

Grupa je uvezana i putem društvenih mreža, gdje se mogu pročitati vrlo informativni postovi u kojima se iznosi sav prljav veš Agencije za javne nabavke BiH, odnosno „Đenana nejakoga“ i njegovih operativaca.

Kako će na sve ovo reagovati u Evropskoj komisiji, kao glavnom finansijeru projekta, ostaje da se vidi, ali je činjenica da od ovakvog načina realizacije IPA projekata, pogotovo u tako važnoj oblasti kakva je oblast javnih nabavki, građani BiH mogu imati samo štetu.

Za razliku od pomenutih pojedinaca, članova kriminalne hobotnice, koji jedini imaju korist. I ne treba da se ljutimo zbog toga što međunarodne institucije i organizacije sve više sredstava namijenjenih projektima u BiH ili drže pod ključem ili sami implementiraju. I što ovu zemlju smatraju carstvom kriminala i korupcije.