Rescuers remove a body from the wreckage of a bus at the crash scene in Podvorec, near Zagreb, Croatia, Saturday, Aug. 6, 2022. A bus with Polish license plates has skidded from a highway in northern Croatia, and police say more than 10 people were killed. Croatia’s state HRT television reported that several more people were injured, many seriously. (AP Photo)

Prema informacija sa kojima raspolažu zvančnici, autobus sa državljanima Poljske išao je u Međugorje u BiH.

Na mjestu nesreće poginulo je 11 osoba, a 32 su zbrinute u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu. 

„Nažalost, još jedna osoba koja je bolnički zbrinuta u međuvremenu je preminula, tako da u ovom trenutku imamo 12 osoba koje su izgubile život u ovoj prometnoj nesreći“, rekao je Davor Božinović,  ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

On je dodao da jepredsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković razgovarao s poljskim premijerom Moravieckim i izrazio mu je saučešće, kao i porodicama i narodu Poljske.

Plenković je na Twitteru objavio da je povodom nesreće razgovarao s poljskim kolegom. 

“U ime vlade izrazio sam saučešće porodicama poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažovane i da se povrijeđenima pruža pomoć”, napisao je Plenković.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman takođe je, u razgovoru sa svojim poljskim kolegom Zbignivom Rauom, izrazio saučešće povodom tragične saoraćajne nesreće poljskog autobusa na autoputu A4 kod Brezničkog Huma.

Grlić Radman je na Twitteru objavio da je u razgovoru s Rauom “iskazao nadu u brz oporavak unesrećenih”, te naglasio da “nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć”. 

“Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima”, napisao je Grlić Radman na Twitteru.

Direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević dodala je da je bilo angažovano 14 timova hitne pomoći iz Varaždinske, te po jedan iz Zagrebačke i Međimurske županije.

„Oni su dobili dojavu u 5.35, prvi tim je bio u 5.48 na licu mjesta i u konačnici smo proglasili akciju završenom u 7.55. Tokom to malo vremena je 18 pacijenata, koji su bili izrazito teško povrijeđeni, prevezeno u zagrebačke bolnice, Dubravu, Rebro i Traumatološku“, kazala je Grba-Bujević.