Foto: SRNA

Sveštenik Savo Trivković rekao je da je litija molitveni čin kojim u kojem vjernici svojim hodom i molitvom prinose žrtvu Gospodu za oproštaj grijehova i mole za pomoć i mir cijele vasione.

– Kroz istoriju znamo da su litijske molitve činile čuda kada god bi se vjernici složili i iznijeli iskrenu molitvu Gospodu. Tako imamo primjer 472. godine u Carigradu vjere patrijarha Genadija i cara Lava Velikoga kada je usljed grijehova naroda sa neba padao oganj 40 dana i noći i nije bilo sunca. Patrijarh i car ustrojiše veliku litiju i Gospod otvori nebo i bi sunce – ispričao je sveštenik.

On je izrazio očekivanje da će poslije molitava i litija proći i velika iskušenja, a da će među ljudima ostati jedinstvo, mir i ljubav.

Skup vjernika iz litije je od 15.00 do 16.00 časova u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, gdje će biti služen moleban.

Organizatori molitvene litije su sveštenstvo i monaštvo parohija višegradskih.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, što je naišlo na otpor vjernika SPC zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.