© Sputnik / Sergeй Averin

Na pitanje voditelja da li su dolaskom Zelenskog na vlast i nakon pregovora održanih u Parizu smanjene šanse za vojni sukob u Ukrajini, Peskov je odgovorio da „najverovatnije jesu“.

„Odgovor je potvrdan. Zelenski nije u ’stranci rata‘. Ako je (bivši predsednik Ukrajine Petro) Porošenko personifikovao ’partiju rata‘, on je započeo rat. Predsednik Porošenko je, nažalost, bio čovek koji je započeo rat, zbog kojeg je prolivena krv Ukrajinaca“, istakao je Peskov.

Peskov je naglasio da Zelenski može da reši sukob u Donbasu ako pokaže potrebnu snagu volje, autoritet i dominaciju na političkoj sceni Ukrajine.

On je dodao da bi kontrola nad nacionalistima u Ukrajini mogla da pruži nadu u rešenje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba.

„Prvo, ja bih, naravno, uvek predlagao da se isključe bilo kakvi događaji koji bi mogli uvući Rusiju u ekstremne situacije. Hvala bogu, spoljna politika Rusije koju određuje predsednik naše zemlje osigurava našu zemlju od takvih zapleta“, ocenio je Peskov.

On je izjavio da Vladimir Zelenski može rešiti konflikt u Donbasu, ako pokaže potrebnu volju, autoritet i dominaciju na političkoj areni u Ukrajini. 

Portparol navodi da, kada je reč o Ukrajini, kada se govori o jugoistoku ove zemlje ne govori se o odnosima Rusije i Ukrajine, već o „unutrašnjem ukrajinskom sukobu koji mogu da reše sami Ukrajinci“.

„I ako ti nacionalisti, ekstremističke snage, ako ne prevladaju, ako ne budu nametali svoju volju, ako budu pod kontrolom šefa države, tada će se pojaviti nada da će napornim radom uspeti da se postigne nekakve naznake rešenja“, dodao je Peskov.

Samit „Normandijske četvorke“ u Parizu

U ponedeljak su lideri zemalja „normandijske četvorke“ usvojili izjavu posle sastanka u Parizu. U dokumentu je naglašeno da Minski sporazumi i dalje ostaju osnova za rad u „normandijskom formatu“ i da je povlačenje snaga predviđeno za kraj marta 2020. godine na tri nova punkta u Donbasu.

Osim toga, šefovi država pozvali su da se do kraja godine obezbedi primirje, oslobađanje zarobljenika prema formuli „svi za sve“, kao i da se Crvenom krstu dostavi „potpun i bezuslovan pristup svim zarobljenicima“.

Sledeći sastanak u „normandijskom formatu“ treba da se održi za četiri meseca. Kako se navodi u zajedničkoj izjavi, jedna od osnovnih tema narednog sastanka biće organizacija lokalnih izbora u Donbasu.

Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine, kada su, tokom obeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Od tada je održan niz telefonskih razgovora i samita, kao i kontakata ministara spoljnih poslova.

Kriza u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.