Prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih, a prisutne delegacije položile su cvijeće kod centralnog spomenika u Kravici podignutog za 3.267 Srba iz regije Birač koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastos, sjećanje na stradale Srbe

Parastos, sjećanje na stradale Srbe

Cvijeće je položila delegacija Vlade Republike Serpske predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, izaslanik predsjednika Republike Srpske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Miladin Dragičević, predsjednik Poslaničkog kluba SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac, delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Saveza logoraša Srpske, zatim opštinske i delegacije organizacija proizašlih iz proteklog rata iz opština regije Birač i grada Zvornika.

Premijer Višković rekao je da je od 3.267 srpskih žrtava u Srednjem Podrinju i Birču u posljednjem ratu njih 80 odsto ubijeno od aprila 1992. do januara 1993. godine, što govori da je namjera muslimanskih snaga bila da potpuno unište i zatru tragove postojanja srpskog naroda na ovom području.

“Zločin u Kravici ima posebnu težinu i uvredu za srpski narod, jer je počinjen na veliki pravoslavni praznik Božić kada su mještani Kravice i okolnih sela ubijani za porodičnom božićnom trpezom u kućama i za taj zločin niko nije odgovarao”, podsjetio je Višković.

Sjećanje na stradale Srbe

Sjećanje na stradale Srbe

On je poručio da mora doći vrijeme da počinioci ovog i drugih zločina počinjenih nad Srbima odgovaraju.

“Mi i naša djeca i buduća pokoljenja u Republici Srpskoh nikada nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu i tražićemo odgovornost počinilaca gnusnih zločina nad srpskim stanovništvom”, istakao je Višković.

Sjećanje na stradale Srbe

Sjećanje na stradale Srbe

Nastavljajući etničko čišćenje započeto u aprilu 1992. godine i uništavanje svega što je srpsko, muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja upale su na Božić 1993. godine u Kravicu, gdje su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo od kojih pet nije pronađeno ni nakon 25 godina.

Među onima koji se još vode kao nestali na Božić u Kravici su i dvije žene.

Toga dana selo je opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini izbjegavši sigurnu smrt.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Ni nakon 26 godina niko nije odgovarao za ubistva i zločine u Kravici, niti za ostale zločine u brojnim srpskim selima u srednjem Podrinju.