Foto: Getty Images

Kraljica Elizabeta Druga je Donalda Trampa i njegovu suprugu Melaniju dočekala na velikom travnjaku Bakingemske palate. Oni su izvršili smotru počasne garde sastavljene od grenadira koji su nosili tradicionalne kape od medveđe kože, prenosi AP.

Iz obližnjeg Zelenog parka i iz Londonske tvrđave ispaljeni su plotuni kraljevske artiljerije, što je jedna od najvećih počasti koje Britanija može da ukaže stranim liderima.

Tramp i prva dama sletjeli su u dvorište u helikopteru, a na izlasku su ih dočekali princ Čarls i njegova supruga Kamila.

Planirano je da Tramp i Melanija posjetu počnu ručkom sa Kraljicom Elizabetom u Bakingemskoj palati. Kasnije će popiti tradicionalni engleski čaj sa princom Čarlsom, a za uveče je planiran svečani državni banket.

Za uveče je predviđen svečani državni banket kome će prisustvovati i vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, navodi Bi-Bi-Si.

Drugog dana posjete, američki predsjednik razgovaraće sa odlazećom premijerkom Terezom Mej. Očekuje se da će razgovarati o klimatskim promjenama i kineskoj kompaniji Huavej.

Predsjednik SAD će u sredu učestvovati na komemoraciji povodom 75. godišnjice Dana D, na Normandijsko-američkom groblju u Francuskoj.

Nakon toga američki predsjednik će otputovati u prvu zvaničnu posjetu Irskoj gdje će se sastati sa irskim premijerom Leom Varadkarom.

Nekoliko minuta pred sletanje u London, Tramp je na Tviteru kritikovao gradonačelnika Londona Sadika Kana sa kojim se i ranije verbalno sukobljavao.

Kan je ranije rekao da London ne treba da prostre crveni tepih za američkog predsjednika, navodi Bi-Bi-Si.

Tokom Trampove posjete planirani su protesti širom Velike Britanije, uključujući London, Mančester, Belfast i Birmingem.