Energetska postrojenja (Foto: Thinkstock)

List navodi da je izgradnja zvanično počela juče, iako pripremni radovi traju od početka aprila.

Gasovod ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša u Mađarsku, dok krak prema Hrvatskoj nije planiran.

Narednih dana u planu je dalje postavljanje cijevi od Velike Plane, u dužini od 55 kilometara, ka Kovinu.

Prema pisanju Politike, jedan izlaz planiran je i kod Ćuprije. Više od pola zemljišta već je pripremljeno za kopanje, a dobijene su i građevinske dozvole.

Gradnja će dalje biti nastavljena od Kovina do Šajkaša, u dužini od 112 kilometara, gdje je pola terena očišćeno i spremno za postavljanje cijevi.

Јedan krak vodiće od Gospođinaca da bi se gas iz Turskog toka iskoristio i za punjenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, piše Politika.

Proširenje Banatskog dvora počeće narednog mjeseca i skladištiće 750 miliona kubika gasa, umjesto sadašnjih 350, čime će Srbija i u najhladnijim danima moći da pokrije potrebe za gasom. Dnevno će biti utiskivano oko 10 miliona kubika gasa.

Politika navodi da je, ukoliko bude više gasa, u planu gradnja skladišta u Itebeju, kapaciteta oko milijardu kubika i još jednog kod Pančeva.

Ovaj gas iskoristio bi se za izgradnju gasnih elektrana u Beogradu, Nišu i Pančevu.

Vlasnik gasovoda je srpsko-ruska firma Gastrans, koja finansira projekat, dok je ruska kompanija IDC dobila posao na tenderu za izvođenje radova, a veliki broj domaćih kompanija dobiće posao preko njih i Srbijagasa, podsjeća Politika.