screenshot

Dodik je istakao da će sve to, od deklaracije SDA i onoga što je radila međunarodna zajednica, biti obuhvaćeno zaključcima Narodne skupštine koji će se bazirati na Ustavu i Dejtonu.

– Do sada nismo imali okupljen tim kao što imamo ovaj put koji radi na pripremi materijala i dokumenata koji neće biti samo odgovor na deklaraciju SDA… Nema nikakvog bosanskog idnetiteta, a jedina republika koja ovde može da postoji jeste Republika Srpska – rekao je Dodik za list Politika.

On je poručio da sve što je visoki predstavnik radio ne može da opstane i da bude legalizovano, jer je rađeno mimo propisa i Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao da je bazična stvar da se ne dopusti da se zaboravi da su takozvana bonska ovlaštenja potpuna podvala i prevara, da nisu zasnovana na pravu, ali da je na bazi njih, kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rješenja, promijenjen politički sistem u BiH.

– Odbacićemo takvu praksu i sama bonska ovlaštenja, te o tome zatražiti dijalog sa Federacijom BiH, to jest o svim pitanjima koje je nametnuo visoki predstavnik. A to znači od vojske, indirektnih poreza i drugo – objasnio je Dodik.

Bošnjaci, kako pretpostavlja, neće prihvatiti razgovor, budući da su ta ovlaštenja prigrabili i misle kako je to definitivno, što, ističe, nije.

– Ako ne budu htjeli razgovarati, mi ćemo nakon što se odbije dijalog da se stvari u BiH privedu Ustavu BiH imati legalno pravo da izađemo iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik. Bosna koju oni guraju je podvala Srbima i Hrvatima – napomenuo je Dodik.

Dodik smatra i da nema ništa od priča da će za mjesec dana biti formirana vlast na niovu BiH, te ističe da će s istekom godine biti izgubljen veliki broj projekata i da sve to govori o jednoj potpuno besmislenoj zemlji.

On je rekao da je izborni rezultat jedini uslov koji treba poštovati, ali da u Sarajevu imaju skrivene namjere jer su unapred znali da je nemoguće da insistiraju na pitanju o NATO-u s obzirom na to, da iz Republike Srpske niko neće prekršiti Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

– Istrajavati na tome znači gurati BiH u totalnu blokadu. Godina dana bez Savjeta ministara svjedoči i o tome da BiH, zapravo, nije ni potrebna jer evidentno može da se živi bez toga. Republika Srpska je formirala svoju vlast. Nemam više ni volju ni želju, niti moji ljudi insistiraju, da se formira vlast – izjavio je Dodik za Politiku.

On je ponovio da je pitanje o NATO izmišljeno da Sarajevo ne bi dobilo partnere iz Srpske i da takvim ponašanjem pokušavaju napraviti stanje u kome bi bilo normalno da oni koji su dobili legitimitet na izborima ne treba da uđu u vlast, a oni koji su izgubili izbore mogu i dalje da rade.

Govoreći o triplaterilnom sastanku na kome su, osim njega, bili predsjednik Turske Tajip Redžep Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i druga dva člana Predsjedništva, Dodik kaže da je pomalo iritantno kada iz Sarajeva na takvim skupovima pričaju kako je sve lijepo u BiH, pa je morao da objasni kako već godinu dana nema vlast.

Prema njegovim riječima, Erdogan je tada rekao da formiraju vlast, pa da se bave drugim pitanjima, a hrvatski i bošnjački član Predsjedništva su rekli kako se prvo moraju prihvatiti postavljeni uslovi.

Dodik je istakao da im je jasno stavljeno do znanja da uslovnjavanje neće proći, te napomenuo kako uslovljavanja niko ne ispostavlja ni iz Republike Srpske, a i te kako bi za to imali razloga.

– Ali, treba napokon da bude jasno, nećemo ući u NATO, niti ćemo dozvoliti da se krećemo ka toj alijansi, ali možemo sarađivati – objasnio je on.

Dodik smatra da zemlja poput BiH može uspješno da živi samo uz uvažavanje partnerstva i konsenzusa, ali da su politike, koje dolaze iz Sarajeva, potpuno oprečne tim načelima, te dodao kako ne zna zašto Bosnu još pokušavaju da očuvaju.

– Bošnjacima se, očito, sviđaju politike koje za saradnike uzimaju podanike, jer su im partneri suvišni – rekao je Dodik.

Očuvati iste standarde za identična rješenja za Kosmet i Srpsku

Dodik je istakao važnost očivanja istih standarada za identična rješenja za Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku. Kaže da će međunarodnim predstavnicima, kada dođu u Republiku Srpsku da nešto kažu na zahtjeve o očuvanju identiteta i odbrani prava, biti jasno poručeno da su propustuli da reaguju na Kosovu i Metohiji.

Ponovio je da je Kosovo i Metohija važno pitanje ne samo zbog kosovskog mita, nego i zbog kulminacije nepravde i primjene različitih standarda, te podsjetio kako se tamo dozvoljava nezavisna država, dok se Srbima u Srpskoj poručuje da ćute.

Ocijenio je kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sebi napravio problem, jer je vratio pitanje, koje je slovilo kao završeno u političkom i javnom mnjenju Beograda i Srbije, tražeći da se Srbija vrati kao faktor pregovora.

– Mi ćemo pratiti Srbiju, a u Srbiji treba ojačati poziciju pregovarača, koji će, potpuno sam uvjeren, zaštiti srpske državne i nacionalne interese – rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da mu pobjednik na kosovskim izborima lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti, koji kaže da mu je cilj da se ujedini sa Albanijom, neće biti primjer, ali je istakao kako treba primijetiti poziciju svijeta koji pokušava da “pegla stvari”.

On je podsjetio da se sada i iz Brisela čuju glasovi da priznanja Kosova nema bez Rusije i Kine, te da smatra da se konfiguracija odnosa u svijetu promijenila i da moć Amerike nije kao prije 15 godina, mada niko nije lud da misli da i dalje nije snažna.

O imenovanju dvojice američkih predstavnika /Metjua Palmera za američkog izaslanika za zapadni Balkan i Ričarda Grenela za pregovore Beograda i Prištini/, Dodik je rekao da je to kod njega izazvalo neku vrstu konfuzije.

– Sarajevo voli Palmera, kažu kako će on sada da se bavi situacijom u BiH. Može da se bavi čime hoće, ali bazične stvari ne može niko da promijeni. Palmer je već rekao da Dejtonski sporazum nije Sveto pismo, a naše pozicije su da taj sporazum treba poštovati, dok se dva entiteta i tri naroda ne dogovore – kaže Dodik.

Na konstantaciju da je moguće da ovim stavovima izaziva bijes u nekim zapadnim krugovima, Dodik je rekao da ga ne uznemirava to što su neki ljuti zbog toga.

– I mi smo ljuti, jer nam 20 godina nameću rješenjea koja su protivna našim nacionalnim interesima. Poštujemo sve koji ovdje dođu, ali i oni treba da poštuju naš stav – rekao je Dodik.

On je naglasio kako se ne sukobljava sa Amerikom o bilo kom pitanju.

– Ali, kada dođete ovdje, gdje mi živimo, i govorite mi šta da radimo, treba da naučite da čujete i odrečan odgovor i da ga uvažite -, dodao je Dodik.

Kada je riječ o NATO-u, Dodik je ponovio da će Republika Srpska pristati na Akcioni plan za članstvo u NATO i ući u NATO kada to učini i Srbija, te podsjetio da je Alijansa bombardovala Srbe u Republici Srpskoj i da neće da budu mimo Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime