Foto:dnevnik.ba

Kožul ističe da HDZ BiH smatra da, pri formiranju vlasti u BiH treba poštovati osnovne principe, od kojih je prvi da izvršna vlast mora imati izborni legitimitet.

– Iz te opšte premise proizlaze još tri principa ili preduslova: prvi, u vlasti trebaju biti jasni izborni pobjednici iz sva tri konstitutivna naroda, drugi da izvršna vlast treba imati svoju zakonodavnu većinu u oba doma parlamenta BiH i treći da vlast na nivou BiH treba pratiti strukturu entitetskih nivoa zbog prohodnosti i harmonizacije svih bitnih odluka – izjavio je Srni Kožul.

On napominje da su svi u BiH, nažalost, u protekle četiri godine vidjeli kako izgleda vlast koja ne zadovoljava te principe.

– Samokandidatura Mirka Šarovića ne zadovoljava nijedan od ovih principa. Zato je smatram neozbiljnom i neodgovornom, makar dolazila od predsjednika parlamentarne stranke i, naizgled, ozbiljnog čovjeka i političara – ističe Kožul.

Kožul kaže da Šarovićeve izjave o mogućnosti nove parlamentarne većine, te da je spreman da bude predsjedavajući Savjeta ministara, dodatno diskvalifikuju izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da će SDS o novoj većini razgovarati sa svim strankama, osim SNSD-om i HDZ-om.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je juče da je spreman da bude novi predsjedavajući Savjeta ministara ukoliko bude stvorena adekvatna parlamentarna većina. On je istakao da je moguće da novi Savjet ministara neće biti formiran još izvjesno vrijeme, kao i da SDS neće stajati po strani.