Foto: RTRS

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić naglasila je da Memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici ima veliki značaj za sjećanje na sve postradale u koncentracionom logoru Јasenovac i Donjoj Gradini, največem stratištu na ovim prostorima.

– Mi na ovaj način želimo da se poklonimo svim žrtvama i da učimo buduće generacije da ne zaborave zločine iz tog doba – istakla je Trivićeva.

Ona je dodala da je Memorijalna akademija svake godine sve posjećenija i da ljudi sve više shvataju značaj akademije i centralnog događaja dan kasnije u Donjoj Gradini.

– Ne treba nikada da zaboravimo žrtve koje su tradale samo zato što su bile druge vjere i nacije – istakla je Trivićeva.

Sutrašnjoj centralnoj manifestaciji u Donjoj Gradini, pored brojnih zvaničnika i građana Srrpske, prisutvovaće i veliki broj osnovaca i srednjoškolaca čime želimo da ono što su naučili iz udžbenika o ovom nezapamćenom zločinu dožive na ovom mjestu na pravi način, dodala je Trivićeva.

Memorijalna akademija, koju organizuje Јavna ustanova Spomen-područje Donja Gradina, tradicionalno se održava uoči pomena za stradale žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, s ciljem da se zločin nikada ne zaboravi.

Ove godine akademija se realizuje je u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom `Prosvjeta` iz Kozarske Dubice, odnosno sa Srpskim pjevačkim društvom `Višnjić` i dramskom sekcijom.