Istoričar Miloš Ković izjavio je da bi bilo dobro da Beograd dobije veliki memorijalni centar posvećen žrtvama genocida nad srpskim narodom u 20. vijeku, kako su to uradili Jermeni i Jevreji.

Ković je, povodom nedavnog potpisivanja Sporazuma Republike Srpske i Srbije o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu, ocijenio da je krajnji čas da se ozbiljno pristupi razvijanju kulture sjećanja o genocidu nad srpskim narodom u 20. vijeku, ističući da je to stvar “osnovnog fizičkog opstanka” srpskog naroda u budućnosti.

“Za razliku od jermenskog ili jevrejskog naroda, srpski narod je pretrpio genocid nekoliko puta u 20. vijeku. U Prvom svjetskom ratu, u Drugom svjetskom ratu, a sve je više tumačenja da se ono što se dogodilo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i na teritoriji Hrvatske, a naročito Kosova i Metohije, može nazvati genocidom nad srpskim narodom”, naglasio je Ković.

On je istakao da je posljednji čas da se ovom poslu pristupi na ozbiljan način – uz poštovanje istorijske nauke.

“Ne smije se dozvoliti da ono što se radi i što će se činiti bude pod uticajem najnovijeg talasa revizionizma nad istorijskim činjenicama, uključujući i umanjivanje broja srpskih žrtava u logoru Jasenovac i na drugim stratištima iz Drugog svjetskog rata”, upozorio je Ković, koji je profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

On smatra da je dobra ideja da memorijalni centri budu isti u Donjoj Gradini i u Beogradu, ali i da bi valjalo razmisliti o tome da Beograd dobije jedan veliki centar koji bi svjedočio o genocidu nad srpskim narodom, jer je premalo toga u udžbenicima istorije i spomenika koji podsjećaju na to.

Ković ukazuje da je potrebno da se u javnom mnjenju i u Republici Srpskoj i u Srbiji razvije svijest o tome da je srpski narod čak i prije 20. vijeka bio osuđen na uništenje, a da se tome pristupilo “u našem vremenu, u 20. veku”.

“Vidimo da se to nastavlja i u 21. vijeku, jer u toku su pokušaji konačnog uništenja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i poništenja Republike Srpske, a naravno i asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji“, upozorava Ković.

On ističe da je krajnji čas da se pristupi izgradnji kulture sjećanja o genocidu nad Srbima.

“To nije samo stvar akademskog interesovanja, to je stvar osnovnog fizičkog opstanka našeg naroda u budućnosti. Bilo bi dobro da Beograd dobije jedan veliki centar koji bi bio posvećen stradalim u genocidu nad srpskim narodom onako kao što to rade jevrejski i jermenski narod”, poručio je Ković.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić potpisali su 4. avgusta u Banjaluci Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

U dokumentu je izražena opredijeljenost da radi njegovanja kulture sjećanja na žrtve ustaškog genocida pod okriljem nacističke NDH čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra, i to u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Srbije.

Potpisnici su se obavezali da će obezbijediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sjećanja na žrtve Jasenovca, kao i da će spomenici u Donjoj Gradini i u Beogradu biti istog izgleda.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila

najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.