Foto: RTRS

– Ono što mi u SNSD-u možemo da kažemo poslije objavljivanja stenograma sa sastanka ambasadora Kvinte i članova Predsjedništva BiH kada je usvojen Program reformi jeste samo to da građani Republike Srpske konačno mogu da vide da Milorad Dodik nije pristao na Godišnji nacionalni program /ANP/, i da je Milorad Dodik dobio sve moguće garancije da Program reformi nije ANP – istakao je Kovačević.

On je naglasio da Program reformi neće tako biti tretiran ni od NATO saveza, već isključivo kao dokument o saradnji sa ovim vojnim savezom, te je na taj način ANP konačno stavljen na stranu i da je otišao u istoriju.

– Kada je riječ o gospodinu Šaroviću, ja bih da poručim Bakiru Izetbegoviću da nije u redu da svi njegovi napadi na, kako oni vole da kažu Er-Es, idu preko njegovog izaslanika Mirka Šarovića. Bilo bi u redu i bilo bi dobro da Izetbegović bar ponekad smogne hrabrosti i sam se obrati Miloradu Dodiku i SNSD-u – naglasio je Kovačević.

On je još jednom ponovio da je put BiH u NATO stavljen po strani, da put BiH u NATO više ne postoji, da BiH sarađuje sa NATO-m, na onaj način na koji je to definisao Program reformi.

– Što se tiče nas iz SNSD-a to je i više nego dovoljno kada je riječ o bilo kakvom odnosu sa Alijansom. Republika Srpska ostaje u potpunosti posvećena i opredijeljena da poštuje Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, i tu se ništa neće promjeniti – poručio je Kovačević.

Kada je riječ o SDS-u i PDP-u, rekao je Kovačević, oni su prošle sedmice na najrigidniji i najeklantantniji mogući način pogazili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u parlamentu BiH, ali i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje su odbili da pruže podršku srpskom članu Predsjedništva BiH, pa samim tim i Republici Srpskoj.

– Ljudi iz SDS-a i PDP-a su na putu bez povratka, a taj put se zove nikako drugačije nego izdaja – zaključio je portparol SNSD-a.