Foto: RTRS

– Očigledno je to nova koalicija i politički ambijent koji stvara SDS, konstantno ignorišući stavove institucija Republike Srpske, te degradirajući i stavljajući ih u podređeni položaj institucijama, kako Šarović voli da kaže, države BiH. To je za nas neprihvatljivo i srećom u Srpskoj nije imalo i neće nikada imati podršku – rekao je Kovačević Srni.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su Šarović i SDS jedini potpuno destruktivni po interese Srpske.

– Oni ne razumiju da je vitalni entitetski interes Srpske da se ne miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja, kao što Pelješki most jeste unutrašnje pitanje Hrvatske, već da kroz dogovor i dijalog sa susjednim zemljama rješava otvorena pitanja – naglasio je Kovačević.

On je ocijenio da je Dodik dobro procijenio situaciju da ne treba otvarati sukobe sa Hrvatskom tamo gdje ih ne treba imati, već da treba rješavati ono što je od vitalnog interesa za Republiku Srpsku, a to su izgradnja mosta na Savi kod Gradiške i potpuno odustajanje Hrvatske od odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kod Novog Grada.

– Građanima Republike Srpske možemo da obećamo da ćemo kroz dijalog doći do rješenja i da će u najskorijem mogućem roku biti izgrađen most na Savi kod Gradiške, te rješeno pitanje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na način koji će odgovarati Srpskoj – rekao je Kovačević.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da, nakon potvrda iz Hrvatske da definitivno namjerava da gradi odlagalište radioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u blizini Novog Grada, ne preostaje ništa drugo već da se to, kao i pitanje gradnje Pelješkog mosta ponovo nađu na dnevnom redu Predsjedništva BiH.

On je istakao da je bilo pogrešno, ishitreno i zbunjujuće to što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo vitalni entitetski interes u Narodnoj skupštini Srpske u vezi sa zaključcima Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske potvrdilo je danas da nije donesena odluka da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, te da to pitanje još razmatraju Hrvatska i Slovenija.