kovacevic

“Predsjedništvo BiH je usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program /ANP/. Taj dokument niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su da će Program reformi dan poslije imenovanja Savjeta ministara u Predstavničkom domu biti poslan u Brisel. On ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja BiH NATO savezu”, naglasio je Kovačević.

On je pojasnio da Program reformi BiH predviđa saradnju BiH i NATO-a po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza, niti imaju ambiciju da to budu, uključujući i Republiku Srbiju.

“Ni BiH, a samim tim ni Republika Srpska, neće sarađivati sa NATO savezom više nego što sarađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a koji ne teži niti prejudicira da BiH postane članice tog saveza”, istakao je Kovačević.

On je dodao da će za svaki budući aranžman BiH sa NATO savezom biti potrebna saglasnost svih u BiH.

“SNSD je sve vrijeme govorio da ne podržava članstvo Republike Srpske i BiH u NATO, ali nije protiv saradnje i od toga nismo odstupili ni današnjim dogovorom u Predsjedništvu BiH, niti smo na bilo koji način prekršili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti”, naglasio je Kovačević.

On je ponovio da je dogovoreno da BiH nastavlja saradnju sa NATO, ali da ne ide u članstvo.

Kovačević je rekao i da je današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara potvrđeno da je godinu dana uzalud kočena implementacija izborne volje građana Republike Srpske.