– To što Ivanić ne zna da se penzije u Srpskoj isplaćuju iz budžeta, samo pokazuje koliko su se predstavnici Saveza za promjene koji primaju basnoslovne plate u Sarajevu odrodili i od Srpske i od njenih građana, kao i od svih pitanja i problema – naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, pri tome se ne smije zaboraviti da Ivanić dolazi iz stranke /PDP-a/, ali iz bloka koji su jedini u Srpskoj kritikovali, omalovažavali i obezvređivali povećanje plata svim zaposlenim u Srpskoj, ali i povećanje penzija od 20 čak odsto, te je naglasio da je to “potpuno lako kada primate plate od čak 7.000 ili 8.000 KM u Sarajevu”.

– Podsjećamo Ivanića, ali i njegove saradnike iz SzP-a da se u Srpskoj penzije isplaćuju iz budžeta, da je prokrivenost tog iznosa koji je potreban za isplaćivanje od doprinosa čak 80 odsto, što je više nego u bilo kojoj zemlji u okruženju. Ivanić bi trebalo da zna i da penzije u Srpskoj ne kasne, ne isplaćuje se samo 50 odsto iznosa, kako se radilo dok je on bio premijer Srpske, već se isplaćuju na vrijeme, a ponekad čak i prije predviđenog termina – naglasio je Kovačević.

Ivanić je na Privrednom forumu “Podrška razvoju i jačanju kapaciteta privrede u gradu Bijeljina” rekao da je “11. u mjesecu na žiro računu penzionog Fonda stanje nula”, te da je “svaki mjesec u suštini je neizvjesnost hoće li biti dovoljno novca da se isplate penzije i da se tim pitanjem treba pozabaviti”.

Komentarišući tvrdnje predsjednika SDS-a Vukote Govedarice da su zaposleni u prosvjeti Srpske “preglomazna administracija”, Kovačević je naveo da je “sramno da neko ko se kandidovao za predsjednika Srpske to kritikuje, a ne pada mu napamet da bilo šta kaže o ogromnoj administraciji u Sarajevu na nivou zajedničkih organa, koja i u ovako maloj državnoj zajednici ima više ljudi nego što je imala kompletna Јugoslavija sa 22 miliona stanovnika.

– Osim toga, niko od od te administracije u Sarajevu nema nikakve koristi. Poručujemo prosvjetini radnicima u Srpskoj da ne treba da brinu za svoje poslove, već da treba da nastave da predano rade na pripremanju novih naraštaja u Srpskoj za kvalitetan rad i život – naveo je Kovačević.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić izjavio je da penzije u Srpskoj ne kasne, da su prioritet u isplati i da nema nikakvih neizvjesnosti, jer se iz naplate doprinosa, koji iz mjeseca u mjesec rastu, obezbjeđuje više od 80 odsto potrebnih sredstava.