“Oni nikada nisu dali šansu Dejtonskom mirovnom sporazumu, čiji Aneks četiri jeste i Ustav BiH, u kojem je Republika Srpska kategorija koja ne može da se preispituje jer nijedan ustavni sud ne može da preispituje Ustav neke zemlje”, dodao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, oni su Dejtonski sporazum uvijek vidjeli kao korak za ostvarivanje svojih ratnih ciljeva.

“To je za nas apsolutno nedopustivo, mi i dalje pozivamo na poštovanje Dejtonskog sporazuma, pozivamo i njih da se bavimo životnim temama, da formiramo vlast u BiH, da implementiramo izborne rezultate i da se bavimo onim od čega ljudi u BiH, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, žive”, rekao je Kovačević.

On je poručio da je u ovom slučaju potrebno apsolutno jednistvo svih političkih subjekata iz Republike Srpske.

Kovačević je napomenuo da su stranke iz Sarajeva, bez obzira na razlike između njih, uvijek jedinstvene kada je u pitanju napad na Republiku Srpsku, navodeći kao primjer napade povodom obilježavanja Dana Republike.

“Veoma je bitno da nijedna stranka iz Srpske nema komentare o tome da u ovoj situaciji bilo koja stranka može da profitira, jer niko ne može da profitira na nesreći Republike Srpske. Svi moramo biti jedinstveni u tome da Srpska profitira”, poručio je Kovačević.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sazvao je za danas u Banjaluci sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske povodom najave SDA da će pokrenuti inicijativu za preispitivanje naziva Republika Srpska.