“Kao što je javnosti poznato mi na ucjene nikada nismo pristajali i nećemo ni sada”, rekao je Kovačević Srni.

Komentarišući Izetbegovićev ultimatum koji se odnosi na približavanje BiH članstvu u NATO-u, Kovačević je podsjetio Izetbegovića, SDA i javnost da SNSD uvijek na prvo mjesto stavlja iunstitucije Srpske, a da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti.

“Rezolucija je za nas obavezujuća i sve dok postoji takva odluka Narodne skupštine naš stav se neće promijeniti. Sigurno ga neće promijeniti bilo kakva ucjena, a pogotovo ne ucjena koja je potpuno neosnovana jer je promjena imena Republike Srpske nemoguća s obzirom na to da je Srpska dejtonska kategorija”, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je Izetbegović sočen sa problemima u Federaciji BiH /FBiH/ koje ne može da riješi i zbog toga pokušava da nađe izlaz iz te situacije izazivanjem sukoba sa Srpskom.

“Srpska nije spremna na takvu vrstu sukoba i ne želi da se bavi unutrašnjim problemima FBiH. Republika Srpska želi da što prije budu implementirani izborni rezultati i na nivou BiH i da što prije počnemo da radimo i borimo se za bolji život građana Republike Srpske i FBiH”, istakao je Kovačević.

On je poručio da je krajnje vrijeme da Srpska prestane da trpi i da snosi štetu zbog komplikacija i neposobnosti koju konstantno ispoljavaju u FBiH.

Izetbegović je federalnim medijima izjavio da je moguće odustati od apelacije u vezi sa imenom Republike Srpske ako se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik predomisli i počne “poštovati Ustav i zakone, uključujući i ranije donesenu odluku o putu BiH ka NATO-u”.