kovacevic

On je rekao da ni sada niko iz SDS-a nije smio imenom i prezimenom da odgovori na njegovu izjavu od jutros da se ne bi nekome zamjerili, pa se kriju iza imena stranke i stranačkog logotipa.

“Zvanična politika SDS-a je isključivo ta da BiH postane članica NATO-a. U prilog tome govore činjenice. SDS kada je bio na vlasti u Republici Srpskoj, usvojio je rezoluciju o strateškom opredjeljenju Republike Srpske u sistemu odbrane BiH, u kojoj je tačo navedeno da BiH treba da postane član NATO-a”, istakao je Kovačević u izjavi Srni.

On je podsjeti da je SDS dok je bio na vlasti u Republici Srpskoj glasao za Zakon o odbrani BiH u kojem je pisalo da BiH treba da bude članica NATO.

“Zatim su odbili da podrže Rezoluciju o vojnoj neutralnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa je njihov koalicioni partner poslije te rezolucije, usvojio strategiju spoljne politike u kojoj je jasno pisalo da postoji puni konsenzus o Akcionom planu za članstvo u NATO-u /MAP/, iako je usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske”, naveo je Kovačević.

On je rekao da SDS jeste jednako NATO i dodao da onog trenutka kada budu htjeli to da promijene, trebaće da iskažu na bilo koji zvaničan način.

Kovačević je ponovio da Republika Srpska podržava saradnju sa NATO na isti način kao što sa ovim vojnim savezom sarađuje Srbija.

“Republika Srpska će ostati odana Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koja je usvojena u Narodnoj skupštini Srpske”, ponovio je Kovačević, naglasivši da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo članstvo u NATO-u.

Iz SDS-a danas su saopštili da “SNSD nastoji završiti NATO integracije BiH”, a da je jasan pokazatelj toga, kako navode, “izjava portparola SNSD-a Radovana Kovačevića da `SNSD nema ništa protiv da postoji saradnja BiH sa NATO i da se dogovara na godišnjem nivou`”.

Kovačević je ranije danas izjavio za N1 da SNSD nema ništa protiv da postoji saradnja BiH sa NATO i da se dogovara na godišnjem nivou, ali da u bilo kojoj vrsti sporazuma o tome mora jasno biti naznačeno da to ne podrazumijeva MAP, niti put za članstvo u NATO.