Kovačević je naglasio da SNSD želi da se vlast na nivou BiH formira na dva principa oko kojih postoji apsolutni konsenzus, a to je Dejtonski sporazum i evropske integracije oko kojih postoji konsenzus svih relevantnih faktora u BiH.

– Dakle, to su principi na kojima treba da se formira vlast. Vlast BiH se formira od konstitutivnih naroda i to je suština. Sve ostale stvari moramo da dogovoramo, da nađemo zajednički imenilac i da poslije toga djelujemo – rekao je Kovačević za televiziju “N1”.

Kovačević je rekao da SNSD trenutno ima korektne odnose sa hrvatskim konstitutivnim narodom u BiH.

– Vlast na nivou BiH se sastavlja od legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda. Suština toga je da je hrvatski i srpski narod u BiH vjerovatno pritisnut tim konstantnim pokušajima bošnjačkog naroda da unitarizuju BiH i da dejtonsku BiH pretvore u ono što ona ne bi trebalo da bude, dakle jedna država koja funkcioniše po principu jedan čovjek jedan glas. To trenutno spaja hrvatski i srpski narod u BiH – pojasnio je Kovačević.

Na pitanje hoće li novi Savjet ministara usvojiti MAP i da li su članovi Predsjedništva BiH reterirali /odstupili/ od nekih svojih ranijih stavova nakon posjete Briselu, Kovačević je odgovorio da nije bilo nikakvog reteriranja kada je riječ o SNSD-u, njenom predsjedniku Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj, ali da je, s neke druge strane, očigledno bilo reteriranja.

– Članovima Predsjedništva BiH je poručeno u Briselu da MAP nema veze sa evropskim integracijama i putem ka EU. Mi na bilo kakve ucjene ne pristajemo, nećemo na to da nikada da pristanemo – poručio je Kovačević.

On je istakao da SNSD niti bilo ko u Republici Srpskoj ne želi da povrijedi pripadnike nesrpskog naroda, pogotovo ne Hrvate i Bošnjake sa kojima se oduvijek živi na ovim prostorima.

– Ali, suština je da je Republika Srpska dejtonska kategorija i nijedan Ustavni sud na svijetu ne može da upoređuje jedan dio Ustava sa drugim dijelom. Može samo da razmatra usklađenost podzakonskih akata sa samim Ustavom – naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da je bošnjački narod 1995. godine u Dejtonu prihvatio Republiku Srpsku i sada mora da je poštuje i da počne da je uvažava.

– Treba da prestanemo da se konstantno bavimo teškim i temama oko kojih ne možemo da se saglasimo, da prestanemo da radimo nešto protiv Republike Srpske, što rade s bošnjačke strane, da uvažimo Dejtonsku BiH i da se počnemo baviti najbitnijim, a to je život građana i FBiH i Repubici Srpskoj – naglasio je Kovačević.

On je rekao da su stranački pregovori u FBiH unutrašnja stvar ovog entiteta FBiH i bošnjačkog naroda i da se u to SNSD ne želi da miješa, već će prihvatiti šta god oni dogovore.

– Mi smo pozvali sve parlamentarne stranke na nivou BiH iz Republike Srpske da razgovaramo i da pokušamo da nađemo zajednički jezik i jedinstven glas Republike Srpske kako bi na adekvatan način zaštitili intrese Srpske i na nivou BiH i izvan BiH – pojasnio je Kovačević.

Na konstataciju novinara da je mnogo stranaka zainteresovano za Savjet ministara, Kovačević je rekao da treba zajednički raditi da svima bude bolje.