Kovačević je podsjetio da ni deset mjeseci poslije održavanja opštih izbora nije formiran Savjet ministara, iako postoje nedvosmisleni izborni pobjednici i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, kao i među konstitutivnim narodima.

– I Ustav i zakon su veoma jasni, a oni su već davno prekršeni. Mi smo najkasnije 30 dana nakon konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebali imati imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali od tada je prošlo već osam mjeseci bez te odluke – naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, jasno je da se predsjedavajući Savjeta ministara u svakom mandatu bira iz drugog konstitutivnog naroda, te da je sada red na Srbina iz Republike Srpske.

– U Srpskoj su održani izbori i građani su jasno rekli koga žele da bude u Savjetu ministara, a to su ljudi iz SNSD-a i vladajuće koalicije iz Republike Srpske. Mi smo predložili Zorana Tegeltiju i on je odraz izborne volje građana Srpske. Onaj ko ne poštuje demokratsku volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a samim tim ni BiH – kaže Kovačević.

On je poručio da će na taj način razumjeti i sutrašnje glasanje u Predsjedništvu BiH.

– Ukoliko budu glasali protiv demokratski izražene volje građana Srpske oni će glasati protiv Republike Srpske i mi ćemo jasno razumjeti te signale. Moram da ponovim ono što smo već nekoliko puta rekli, da mi u SNSD-u i Srpskoj imamo jasan odgovor i na takvu situaciju – istakao je Kovačević.

Na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sutra je zakazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu je samo jedna tačka – imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.