– Mart i april moramo posmatrati iz drugog okvira. Tada se nije znalo sa čim se susrećemo. Nije poenta da sve zatvaramo, već da ispoštujemo sve mjere i norme da sa što manjim posljedicama prevaziđemo sve ovo – naglasio je Kostrešević.  

On je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije donio odluku da su maske obavezne i na otvorenom, kao i da je na privatnim okupljanjima dozvoljeno prisustvo do 10 osoba.

– Јednostavno, Krizni štab je bio primoran mjere budu pooštrene. Svaka lokalna zajednica ima policijsku stanicu, i normalno je da najveći teret mjera podnese policija. Nismo mi tu sami, tu su i Inspektorat, te Komunalna policija. Policija postupa po dva zakona, Zakonu o javnom redu i miru i Krivičnom zakonu Republike Srpske. Vlada je donijela uredbu i proširila obim djelovanja policije i Zakonom o sprečavanju širenja zaraznih bolesti – istakao je Kostrešević.

On je naglasio da Policija Republike Srpske već mjesec i po dana radi intezivnije, kada su u pitanju epidemiološke mjere.

– Od jula smo imali problematične skupove – javna okupljanja, svadbe, veselja i slično – u većim obimima nego što je bilo dozvoljeno. Od avgusta smo krenulči obimnije, a u posljednjih mjesec i po mnogo intezivnije, gdje smo proveli 1.443 kontrole, mimo inspekcija. Podnijeli smo 58 izvještaja o krivičnom djelu. Znatno veći je broj prekršaja poput nenošenja maski – poručio je direktor Policije Republike Srpske.  

On se osvrnuo i na predizborne skupove.

– Zakon je jednak za sve, kako one u ugostiteljskim objektima, tako i na predizbornim skupovima, naravno, ako krše epidemiološke preporuke – jasno je istakao Kostrešević.  

On je odbacio spekulacije da policija selektivno kontroliše ugostiteljske objekte.

– Na primjer, u Banjaluci su svi objekti iskontrolisani i smatram da takvim tvrdnjama nema mjesta – poručio je Kostrešević.