RTS je preneo da je, u drugom glasanju, za prijem Kosova u Interpol glasalo 68 država, 51 je bilo protiv, a uzdržano 16. “Blic”: Predstavnici Kosova napustili salu.

Kako smo ranije javili, predlog da Kosovo postane član Interpola nije prošao ni u prvom krugu glasanja, jer je za članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji glasalo 78 delegata, dok je 56 bilo protiv, uz 22 uzdržanih.

Nakon toga usledila je pauza u toku koje se, kako saznaje B92, odvijala prava “bitka” za glasove jer je postojao pokušaj da se iz sale u kojoj se glasa izvuku članovi delegacija onih zemalja koje su glasale protv Kosova, čime bi se u drugom krugu smanji broj onih koji su “protiv”. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nebojša Stefanović oštro se usprotivio odluci o određivanju pauze jer je ona mimo pravila i statuta. Ali, predsedavajući su se o to oglušili.

Inače, da bi neka zemlja ušla u Interpol potrebna joj je dvotrećinska većina, koju Kosovo danas nije obezbedilo.

Prema nekim informacijama, objavljenim na Tviteru, “za” prijem Kosova glasalo je 78 delegata, protiv je bilo 56, a uzdržanih 22. To znači da Kosov nije obezbedilo neophodnu dvotrećinsku večinu, odnosno da im je falilo 25 glasova.

Stefanović je potom proglasio pobedu, objavom na Tviteru.