Foto: RTRS
“Učešće Kosova na SEECP-u riješeno je  2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH. Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo /uz fus notu/.
To isto prihvataju i sve druge učesnice  SEECP-i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju”, naglašava se u saopštenju iѕ kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH za Tanjug.
Poznato je da na ovom samitu kao gost učestvuje i EU, koja takođe ne priznaje Kosovo (jer ne priznaju sve članice) i za koju  Kosovo nastupa  uz fus notu sa zvjezdicom, a ne kao nikakva Republika Kosovo, pojašnjava se u saopštenju.

“Prema tome Predsjedništvo BiH nije pozvalo nikakvu ‘Republiku Kosovo’ (koju ne priznajemo) nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom. Mi barem u Republici Srpskoj, ako već ne BiH, priznajemo potjernicu koju je za Hašimom Tačijem izdala Srbija, bez obzira što neki ne priznaju. Ali, dok je ovdje, na Jahorini gdje se održava Samit  po pozivu

Predsjedništva i u svrhu Samita, njemu pripada  puni imunitet u skladu sa međunarodnim pravom. I tako ćemo ga ispratiti preko granice. A kad nam opet bude dostupan i kad ne bude zaštićen imunitetom, biće uhapšen i po zakonu sproveden proces ekstradicije Srbiji”, naglašavaju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika .