Foto: SRNA

– Želim da zahvalim svima koji su učestvovali u realizaciji ove inicijative, posebno novinarima i urednicima Srne, koji su prošle godine pokrenuli ovu priču i objavili seriju tekstova o posljedicama NATO agresije na Republiku Srpsku – istakao je Košarac.

On je u izjavi za Srnu naglasio da vojne i civilne žrtve zločinačkog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom, čije posljedice stanovnici Republike Srpske i danas osjećaju, zaslužuju da se dostojanstveno i pod okriljem institucija Republike Srpske obilježi njihovo stradanje.

Košarac je podsjetio na činjenicu da je, bombardovanjem Republike Srpske tokom 1994. i 1995. godine, NATO prvi put od osnivanja te alijanse, upotrijebio vojnu silu.

– Srbi su bili prve žrtve NATO agresije i upotrebe vojne sile bez odluke Ujedinjenih nacija. To nikada ne smijemo zaboraviti, baš kao ni činjenicu da je na vojne i civilne objekte bačeno gotovo tri tone osiromašenog uranijuma, što je zločin bez presedana. Danas, kada raspravljamo o NATO integracijama, svaki srpski političar treba da se sjeti ovih činjenica, kao i odredaba Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti – poručio je Košarac.

On je dodao da žrtve NATO agresije i njihove porodice zaslužuju pravdu, adekvatnu kaznu za zločince i odštetu zemalja članica NATO-a.

– Najmanje što institucije Republike Srpske očekuju jeste primjereno izvinjenje država članica NATO-a zbog zločina koji je ovdje počinjen nad civilnim stanovništvom. Umjesto izvinjenja mi imamo politički pritisak i ucjene da se po svaku cijenu ide dalje u procesu NATO integracija. Takvi pritisci i ucjene neće dati nikakve rezultate – poručio je Košarac.

U Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu danas će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj tokom kojeg je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

On je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime