Foto: SRNA

Košarac je rekao Srni da SDA ne može institucijama Republike Srpske da drži lekciju, te da bi “najbolje bilo da se oni pogledaju u ogledalo i kažu kada će promijeniti svoju politiku prema Srbima”.

On je istakao da SDA veoma često svojim zaključcima pokušava da se nametne kao politička stranka koja ima pravo da tumači sve u ovoj zemlji.

Prema njegovim riječima, SDA to radi u momentima kada je neophodno, u skladu sa izbornim rezultatima, konstituisati vlasti na nivou BiH, a SDA očigledno ima neke sitnosopstveničke stranačke interese.

– Sa druge strane, vidljivo je da njihovi zaključci ne idu u pravcu da se na političkom planu pokuša praviti nešto što bi bilo u interesu građana. Naprotiv, SDA svaki put pokušava da, dirajući emociju srpskog naroda, pozicionira prije svega SDA kod bošnjačke komponente, a da onda izazove reakciju kod nas, koja će uvijek biti kada se dira srpski narod i Republika Srpska – kaže Košarac.

Prema njegovom mišljenju, SDA želi time da izazove kod Bošnjaka što veći politički efekat.

– Mi ćemo braniti interese Republike Srpske, branićemo interese srpskog naroda i branićemo interese građana Srpske. Ne želimo da vrijeđamo nijednog Bošnjaka u Republici Srpskoj i BiH. Prihvatamo izbornu volju Bošnjaka u BiH, kao što prihvatamo i interese hrvatskog naroda i izbornu volju Hrvata – rekao je Košarac.

On je rekao da institucije Srpske žele da na najbolji mogući način, u skladu sa Ustavom, grade Republiku Srpsku, a da institucije BiH u skladu sa Ustavom budu sastavljene od izbornih pobjednika i da se na taj način pokušaju uraditi neke dobre stvari za sve građane, a prije svega za građane Republike Srpske.

Povodom zaključka Glavnog odbora SDA kojim osuđuje “učestale napade na povratnike u Republiku Srpsku”, Košarac je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske štiti svakog građanina, te da je to veoma tendenciozan zaključak kojim se želi podgrijavati određena vrsta atmosfere prema povratničkoj populaciji u Srpskoj.

On je istakao da je Republika Srpska sigurna država koja uvažava sva ljudska prava i slobode svih naroda i njenih građana.

– To je potpuno neprimjereno i nije tačno to što je zaključio Glavni odbor SDA – rekao je Košarac i dodao da je sa druge strane, u Federaciji BiH potpuno vidljiva politika SDA gdje su Bošnjaci dominantni, a o tome najbolje govori broj Srba koji danas žive u FBiH, kao i visoki stepen nezadovoljstva hrvatskog naroda u tom entitetu.

Govoreći o zaključku GO SDA kojim se od vlasti u Srpskoj traži da povuku odlikovanje prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću, Košarac je rekao da institucije Republike Srpske sve odluke donose u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i tu je potpuno jasna procedura.

– Uloga prvog predsjednika Republike Srpske je vrlo izražena i značajna kada je u pitanju Republika Srpska i to su naši principi i naši stavovi prema tome. Ni mi nismo često komentarisali to što Bošnjaci odlikuju neke ljude iz političkog, javnog i vojnog života za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata, ali smo i te kako bili potreseni takvim potezima – istakao je Košarac.

Kada je riječ o zahtjevu Glavnog odbora SDA da Tužilaštvo BiH dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu, Košarac je rekao da ta stranka preko svojih kadrova pokušava da utiče na tužilačke i druge određene odluke.

– Јedan od takvih primjera je i Ustavni sud BiH gdje su, mislim dva potpredsjednika SDA, sada sudije. Mislim da su tu stvari potpuno jasne – naglasio je Košarac.

Košarac je podsjetio da je Tužilaštvo BiH vanustavni subjekat nastao odlukom visokog predstavnika.

On je napomenuo da je vidljivo da SDA, ne samo u ovom slučaju, ima uticaja na pravosuđe na nivou BiH i da je značajan broj kadrova te stranke raspoređen iz vremena devedesetih godina u takve institucije.

– Vidljivo je da su određene pravosudne institucije na niovu BiH donosile odluke na temelju političkih potreba SDA – rekao je Košarac.

On je dodao da su stvari potpuno jasne i da je to taj kontinuitet političkog uticaja SDA na pravosuđe na nivou BiH.