Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac poručio je da političke ucjene i ultimatumi hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića, te “BH bloka” u vezi sa imenovanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara neće destabilizovati SNSD kao apsolutnog pobjednika izbora u Republici Srpskoj.

“To je posljedica političkih odnosa u Federaciji BiH i neka to oni između sebe rješavaju. Vidljivo je da postoje strukture koje ne žele konstituisanje Savjeta ministara jer je neophodno da taj proces na osnovu Poslovnika i Zakona o Savjetu ministara vodi Komisija za izbor predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara”, rekao je Košarac novinarima nakon što je danas prekinuta konstitutivna sjednica ove komisije.

On napominje da je nemoguće ući u proceduru izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara bez te komisije.

“Ako neko želi takvo postupanje mi ćemo biti saveznici. Republika Srpska ima konstituisane organe i može samostalno da vodi određene procese, tako da nećemo biti zabrinuti zato što se ne konstituišu izvršna tijela na nivou zajedničkih organa. Smatramo da je najproduktivnija struktura vlasti koju čine izborni pobjednici iz Srpske i FBiH, ali vidljivo je da ponovo postoje problemi u FBiH i to nije prvi put, da se na taj način zastavlja napredak Republike Srpske”, upozorava Košarac, koji je član Komisije za izbor Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, konstitutivna sjednica Komisije nije završena, a njena struktura ne odražava nikakvu koaliciju jer, kako je naveo, koalicije nema, kao ni većine.

“Naš fundamentalni politički cilj jeste zaštita interesa Republike Srpske i od toga nećemo odustati, koristeći se Ustavom i snagom argumenata. Vidljivo je da zastoj postoji u Predsjedništvu BiH, gdje bošnjački član ima neke nove prakse, koje do sada nisu bile u procesu imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Vidljivo je da drugačiji politički kontekst postoji i kod hrvatskog člana”, ocjenjuje Košarac.

On je ukazao da su prekršeni svi zakonski rokovi za ovu proceduru.

“Ali, ako neko želi da parališe institucije BiH, mi nećemo biti protiv”, poručio je Košarac.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućoj koaliciji SNSD-a sa drugim političkim partijama radi formiranja izvršne vlasti, Košarac je rekao da je njegova stranka apsolutni izborni pobjednik u Republici Srpskoj, a neka stranke u FBiH otvore dijalog, definišu i formiraju strukturu u tom entitetu i SNSD-u saopšte ko čini pobjedničku strukturu u FBiH.

On je potvrdio da pojedine strane ambasade vrše razne pritiske na političke partije u Sarajevu, kao i da pojedini politički lideri u FBiH slijepo slušaju instrukcije stranih ambasadora.

“Mi iz Republike Srpske nemamo potrebu da se dodvoravamo bilo kom stranom ambasadoru, mi sprovodimo odluke i stavove naših ključnih institucija i slušamo naš narod”, naglašava Košarac.

On je izrazio zabrinutost i zbog činjenice da u novoj Vladi Kantona Sarajevo nema nijedog ministra iz reda srpskog i hrvatskog naroda.

Konstitutivna sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara prekinuta je danas u Sarajevu u momentu predlaganja kandidata i izbora predsjedavajućeg ovog tijela i njegovih zamjenika.

Na prijedlog člana komisije Nenada Nešića sjednica je prekinuta nakon što je rezultat glasanja bio šest prema šest i kada je postalo očigledno da predloženi kandidati ne mogu dobiti većinu.

Parlamentarna većina predložila je Stašu Košarca /SNSD/ za predsjedavajućeg, a Predraga Kožula /HDZ/ i Halida Genjca /SDA/ za zamjenike.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime