stasa kosarac

Ustavnom sudu BiH, s ciljem eliminisanja stranih sudija iz ove pravosudne institucije.
Košarac ističe da je potpuno vidljivo da uloga stranaca sa predstavnicima bošnjačkog naroda u toj instituciji šteti interesima Republike Srpske.

“Ono što je nekada radio visoki predstavnik sada radi Ustavni sud BiH, time što se stavlja na stranu samo jednog naroda u BiH, i to bošnjačkog, a protivno interesima srpskog naroda”, istakao je Košarac.

On naglašava da je jedan od ciljeva definitivno odlazak visokog predstavnika i donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH koji bi trebalo da eliminiše uticaj stranih sudija, odnosno da strane sudije ne mogu da rade u Ustavnom sudu BiH, jer je BiH jedina zemlja u okruženju u kojoj stranci imaju takav uticaj na tako važnu pravosudnu instituciju.

Košarac podsjeća da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom inauguralnog govora vrlo jasno rekao koji su politički ciljevi Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

“Tu su stvari potpuno jasne. Naša politka bazira se na interesima Republike Srpske i zvaničnim stavovima institucija Srpske”, rekao je Košarac.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević izjavio je ranije danas Srni da je učešće stranih sudija u radu Ustavnog suda BiH pitanje za Parlamentarnu skupštinu BiH.