“Šarovićeve izjave su tragikomične jer on nema mandat da bilo kome bilo šta nudi ili daje. Takav mandat nije dobio od srpskog naroda na proteklim opštim izborima”, naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je podsjetio da, prema Ustavu i važećim zakonima, izabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik ima mandat da donosi odluke o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, pogotovo u situaciji kad je riječ o kadru iz reda srpskog naroda.

“Šarović može biti u situaciji da nekom nešto nudi samo ako za to dobije saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefika DŽaferovića i Željka Komšića, koji treba da preglasaju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ako je to Šarovićeva namjera i ako na taj način SDS želi da ostane na vlasti u zajedničkim institucijama, onda neka tako i uradi”, poručio je Košarac.

On je naglasio da bi preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH u slučaju izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara predstavljalo potpuno ignorisanje izborne volje Republike Srpske i srpskog naroda.

“To se u dejtonskoj BiH nikada nije desilo. To se moglo dešavati samo u vrijeme rata, kada su ljudi poput Mirka Pejanovića i Mire Lazovića slijepo slušali i provodili politiku Alije Izetbegovića. Isto bi radio Šarović ili bilo koji Srbin koga izaberu Šefik DŽaferović i Željko Komšić”, upozorio je Košarac.

On je rekao da je siguran da su Šaroviću poznate sve ove činjenice, ali i da je novoizabranom predsjedniku SDS-a potrebno da se medijski eksponira jer je u prethodne četiri godine uglavnom ćutao i slušao Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića.

“Tragikomičan je način na koji se Šarović nepristojno nudi čelnicima SDA, bez obzira na rezultate izbora i na izbornu volju srpskog naroda. Problem će biti ako Bakir Izetbegović prihvati Šarovićevu ponudu i tako u politički sistem uvede praksu da funkcije u zajedničkim institucijama u Sarajevu mogu da obavljaju samo oni Srbi koji su prihvatljivi za SDA i druge bošnjačke političke stranke. To je praksa koju SNSD i naši koalicioni partneri nikada neće dozvoliti”, zaključio je Košarac.