Foto: SRNA

– Takvo rješenje Ministarstva bezbjednosti za nas je potpuno neprihvatljivo i nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ovo je osmišljena aktivnost u trenucima kada treba konstituisati vlast na nivou BiH, koja neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi u BiH – smatra Košarac.

Prema njegovom mišljenju, vidljivo je da se pokušavaju, uz kršenje Dejtonskog sporazuma, nametnuti rješenja koja nisu usaglašena sa nadležnim institucijama Republike Srpske.

– Zabrnjavajuća je činjenica da se predlaže rješenje da se upućuju federalne i kantonalne policijske snage na granicu prema Srbiji, a da nije kontaktiran MUP Republike Srpske – naveo je Košarac.

On smatra da je cilj da se te snage rasporede u istočni dio Republike Srpske na granicu sa Srbijom, odnosno da izađu na Drinu, što ima vrlo jasnu poruku vlasti u Sarajevu, odnosno onih koji afirmišu probosanske politike.

– Ovo je kršenje Dejtonskog sporazuma i pokušaj nametanja nekih rješenja, ali vjerujem da će institucije Republike Srpske, u skladu sa Ustavom i zakonom znati da daju adekvatan odgovor, štiteći integritet i granicu, ali i sve građane Republike Srpske i njihovu imovinu – naglasio je Košarac.

Prema njegovom mišljenju, takvo ponašanje ojačano je dijelom i ponašanjem međunarodne zajednice.

– To neće doprinijeti rješenju problema migrantske krize jer je vidljivo da Ministarstvo bezbjednosti i ostale institucije nisu odgovorili na najbolji mogući način na sve najave iz Republike Srpske da se migrantska kriza razvija u BiH. Ministar Mektić je minimizirao takve stavove i negirao da postoji migrantska kriza, ali je evidentno da ona postoji – tvrdi Košarac.

Napominjući da su MUP i druge institucije Srpske, u skladu sa ustavom i zakonom, obavile svoje poslove u zaštiti građana i njihove imovine, Košarac je poručio da MUP i policija Republike Srpske, iz svih iskustava sa migrantskom krizom i drugim sličnim pojavama, mogu da odgovore svim izazovima.