Košarac je rekao Srni da su pravosudne institucije na nivou BiH današnjom oslobađajućom presudom Oriću potvrdile da su nekredibilne i lažne.

On je ocijenio da je ovom odlukom potvrđen vrlo pristrasan odnos Tužilaštva i Suda BiH prema interesima bošnjačke komponente, te da će, nakon ove presude, biti otvoreni mnogi procesi jer je ovo stanje neodrživo i za Srbe neprihvatljivo.

Košarac je rekao da su institucije Republike Srpske i svjedoci dokazali da je Orić ratni zločinac, te da je ovakvom odlukom najveća bol pričinjena porodicama žrtava.

Košarac je naglasio da postoji niz dokaza da je Orić umiješan u likvidaciju velikog broja Srba na području Srebrenice, ne samo kada je riječ o ovom predmetu na koji se odnosi današnja odluka Suda BiH.

Prema njegovim riječima, u BiH se nastoji stvoriti slika koja ne odgovara istini i u kojoj nema univerzalnog pristupa svim ratnim zločinima.

“Pravosudne institucije na nivou BiH, koje su nametnute odlukama visokog predstavnika, pokazale su svoje djelovanje”, naveo je Košarac.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Ispred zgrade Suda BiH brojne pristalice Orića aplauzima su pozdravile oslobađajuću presudu, uzvikujući “Alahu ekber” i ističući ratne zastave.