stasa kosarac

Reagujući na saopštenja koalicije SDS-a, PDP-a i NDP-a, u kojima se oštro kritikuje podrška SNSD-a zahtjevima HDZ-a za stvaranje trećeg entiteta u BiH, Košarac je u izjavi za Srnu upozorio da takve kritike upućuju oni koji su u protekle četiri godine sa HDZ-om dijelili vlast u zajedničkim institucijama u Sarajevu.

“U protekle četiri godine nikada nisam čuo nikoga iz SDS-a, PDP-a i NDP-a da će istupiti iz vlasti u Sarajevu, ukoliko HDZ ne promijeni svoju politiku i ne prestane da zagovara stvaranje trećeg entiteta. Od /Mladena/ Ivanića, /Mladena/ Bosića i /Vukote/ Govedarice, takođe, nisam čuo da će napustiti zajedničke institucije, ukoliko HDZ ne omogući Srbima da budu konstitutivni u kantonima sa hrvatskom većinom i da imaju pravo na srpski jezik i ćirilično pismo”, naglasio je Košarac.

On je podsjetio da su stranke iz “saveza za poraze” počele da kritikuju politiku HDZ-a tek kad se raspala koalicija koja je činila vlast u Sarajevu i kada je Savjet ministara izgubio podršku u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Ta koalicija se raspala jer su od Bakirove tvrdolinijaške i unitarističke politike pobjegli svi, osim SDS-a, PDP-a i NDP-a”, istakao je Košarac.

On je naglasio da SNSD nikada neće podržati stvaranje bilo kakvog trećeg entiteta na štetu Republike Srpske.

“Mi podržavamo prava koja Hrvatima pripadaju kao konstitutivnom narodu, ali ista ta prava veoma jasno tražimo i za Srbe na cijeloj teritoriji federacije BiH. Na tome ćemo nastaviti da insistiramo, pogotovo nakon oktobarskih izbora”, poručio je Košarac.

On je rekao da ga čudi to što saradnju između SNSD-a i HDZ-a kritikuju zvaničnici SDS-a, kojima, kako je istakao, predizbornu kampanju vode savjetnici nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

“Siguran sam da će savjetnici predsjednika SAD Donalda Trampa mnogo više pomoći SNSD-u, nego što će Tuđmanov savjetnik pomoći pojedincima iz SDS-a”, naveo je Košarac.