Košarac je podržao inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika da zajedno sa koalicionim partnerima iznađe rješenje da se kroz usvajanje neophodnih dokumenata zaštite svi korisnici budžeta od nasrtaja opozicionih partija u Republici Srpskoj i CIK BiH na izbornu volju građana, čime odgađaju konstituisanje vlasti u Srpskoj i donošenje strateških dokumenata.

– Opozicija je dozvolila da pet Sarajlija iz CIK-a BiH prekraja izbornu volju naroda u Srpskoj. To je sramna zaostavština po kojoj će ostati zapamćeni u istoriji. SDS i PDP su kapitulirali i omogućili blokadu institucija Republike Srpske, čime se u pitanje dovodi isplata penzija, plata za radnike, zdravstvo, obrazovanje i slično. To je nedopustivo – poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da osim predizbornog cirkusa, lažiranja pobjede i stvaranja postizbornog haosa, opozicija u proteklom periodu nije progovorila o bilo kojem važnom nacionalnom pitanju, niti smo čuli bilo kakvo rješenje za nasrtaje stranaca i političkog Sarajeva na ustavni i demokratski kapacitet Republike Srpske.

Košarac je pozdravio stav srpskog člana Predsjedništva BiH da će formiranje vlasti na nivou BiH biti uslovljeno rješavanjem pitanja prolaska gasovoda ispod rijeke Drine, za šta je potrebna saglasnost iz Federacije BiH.

– Mirku/ Šaroviću, Јeleni Trivić, Branislavu Borenoviću i ostatku opozicione družine ne pada na pamet ni u šali, a kamoli ozbiljno i odgovorno, da se suprotstave opstrukcijama koje političko Sarajevo pravi u izgradnji novog gasovoda u Srpskoj, koji je od ključne važnosti za dugoročnu energetsku nezavisnost i bezbjednosti – rekao je Košarac.

On je istakao da građani Republike Srpske odlično prepoznaju opozicione dežurne kritičare čiji je doprinos ukupnom razvoju Republike Srpske jednak nuli.

– Čime se mjeri doprinos SDS-a i PDP-a u odbrani strateških projekata u Republici Srpskoj? Da li se neko može sjetiti zalaganja ijednog opozicionara za izgradnju strateški važnog aerodroma u Trebinju ili hidroelektrane “Buk Bijela”, jedne od najvećih regionalnih investicija? Јesu li u ovom slučaju stali u odbranu nadležnosti Srpske u intenzivnim nastrajima iz FBiH? Nisu i neće, jer priželjkuju milost političkog Sarajeva da ih ponovo instalira na željene funkcije – poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, više je nego vidljiv podanički odnos opozicije prema OHR-u, neprijateljskom institutu prema srpskom narodu i Republici Srpskoj.

– Zarad sitnošićarskih ličnih interesa zvaničnici PDP-a i SDS-a ne libe se čak ni da daju na značaju lažnom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, sa kojim sastačne i kod koga idu po pamet. Logično je postaviti pitanje da li će se opozicija zdušno zalagati i podržati ostanak OHR-a u momentu kada dobijemo kandidatski status za članstvo u EU, uprkos i samom stavu EU da BiH pod protektoratom OHR-a ne može postati zemlja članica – naveo je Košarac.

On je istakao da nije iznenađujuće ni opoziciono ćutanje na poziciju troje stranaca u Ustavnom sudu BiH koji sinhronizovano sa bošnjačkim sudijama pokušavaju da uruše ustavni kapacitet Republike Srpske.