Foto: RTRS

Košarac je izjavio za Srnu da je tokom prošle i ove godine često boravio u Bratuncu i da je prvo pitanje koje su mu građani postavljali bilo stavljanje mosta “Bratoljub” u funkciju izgradnjom pristupnog puta i graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija.

– Taj most je od vitalnog značaja za privredu i ljude tog kraja i nije bilo nijednog ozbiljnog razloga da BiH ne završi svoj dio posla, nakon što je Srbija prije tri godine izgradila most. Nažalost, u prethodnom sazivu Savjeta ministara nije bilo političke volje s jedne strane, dok predstavnici Srba nisu imali dovoljno političke snage da ubijede partnere u potrebu da se završi ovaj projekat – naglasio je Košarac.

On je ocijenio da u donošenju ove odluke, nakon tri godine nepotrebnog čekanja, ima mnogo simbolike.

– Očigledno je da će ovaj Savjet ministara ubrzavati procese i rješavati sporna pitanja, a izbjegavati svađe i konflikte s ciljem da se popravi život svih građana ove zemlje – naglasio je Košarac.

On je dodao da na takvu orijentaciju novog saziva Savjeta ministara upućuje i sastanak predsjedavajućeg Tegeltije sa predstavnicima udruženja poslodavaca Republike Srpske i federacije BiH.

– Rezultati tog sastanka i formiranje radnih grupa koje će se baviti zaštitom domaće privrede, zakonom o PDV-u, javnim nabavkama, oblašću saobraćaja i radnopravnim odnosima dokaz su značajnih promjena u pristupu i politikama koje donosi novi Savjet ministara. Evidentno je da će se mnogo više uvažavati stavovi poslovne zajednice, koja predstavlja ključni oslonac napretka i razvoja svakog društva – rekao je Košarac.

On je ponovio stav o potrebi zaštite domaće privrede i proizvodnje, uz, kako je naveo, poštovanje obaveza koje je BiH preuzela u regionalnim i međunarodnim okvirima.

– Ima dovoljno prostora da se zaštite i promovišu domaći proizvodi, koji su, u mnogim privrednim granama, bolji i kvalitetniji od onih iz uvoza. Mjere na kojima ćemo, zajedno sa predstavnicima poslodavaca, sigurno raditi u narednom periodu trebaju da ojačaju domaću privredu i učine je konkurentnijom i na domaćem i na stranim tržištima. A jaka domaća privreda stvoriće uslove i za veće plate, bolji standard građana i za zaustavljanje odliva radne snage u inostranstvo – zaključio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.