“Dio te akcije jeste i dopis koji je pomoćnik ministra bezbjednosti Samir Rizvo uputio organizatorima konferencije ministara unutrašnjih poslova zemalja regiona u Beogradu. Taj dopis Rizvi su izdiktirali Dragan Mektić i Mektićev šef Osman Mehmedagić Osmica”, rekao je Košarac Srni.

On je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije s punim pravom i u skladu sa nadležnostima policijskih agencija u BiH uputilo poziv Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na ministarsku konferenciju o sajber-bezbjednosti u Beogradu.

“To znaju i u pojedinim ambasadama u Sarajevu, ali su, ipak, natjerali Mektića i Rizvu da drže lekcije Srbiji. Isto su tražili i od Mladena Ivanića, koji je bez ikakvog razloga optužio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se miješa u izbore u Republici Srpskoj. To što rade Ivanić i Mektić još je jedan od dokaza sramne izdaje srpskog naroda i Republike Srpske, koju su u protekle četiri godine u zajedničkim institucijama počinili funkcioneri PDP-a i SDS-a”, poručio je Košarac.

On je naglasio da se predstavnici PDP-a i SDS-a na isti način odnose i prema Rusiji, čijim se državljanima bez ikakvog razloga zabranjuje ulazak u BiH.

“Mektić i Osmica, uz prećutno odobravanje Ivanića i Igora Crnatka, prave crne liste državljana Rusije. Uz to, kompletna ta struktura ima problem sa pojedinim zapadnim ambasadama koje žele da zaustave dolazak ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Sarajevo, a pogotovo u Banjaluku”, zaključio je Košarac.

Portal “Slobodna Republika” objavio je tekst u kome se navodi da je pomoćnik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Samir Rizvo, uz odobrenje ministra bezbjednosti Dragana Mektića uputio dopis učesnicima regionalne konferencije ministara unutrašnjih poslova, koja treba da bude održana 20. i 21. septembra u Beogradu, u kojem izražava “duboku zabrinutost što je Republika Srpska stavljena u preambulu završnog dokumenta koferencije”.

U tekstu se navodi da bi u Palati “Srbija” u Beogradu 20. i 21. septembra trebalo da bude održana “regionalna konferencija ministara unutrašnjih poslova o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbjednosti ‘Poveži se sigurno’, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na koju su, sasvim logično, pozvani i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske”.

Redakcija portala “Slobodna Republika” u posjedu je dopisa koji je pomoćnik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Samir Rizvo uputio učesnicima ove konferencije a u kojem izražava, kako je navedeno, “duboku zabrinutost što je Republika Srpska stavljena u preambulu završnog dokumenta koferencije”.

“Rizvo je u dopisu na engleskom jeziku naveo: ‘Duboko sam zabrinut zbog navođenja Republike Srpske u preambuli Deklaracije, zajedno sa državama i međunarodnim organizacijama u regionu. Svi ste svjesni činjenice da je Republika Srpska administrativni entitet BiH i da nema međunarodni subjektivitet. Duboko žalim što je Republika Srbija iskoristila ovaj događaj za promociju svoje političke agende u odnosu na BiH i što se miješa u unutrašnje poslove BiH'”, ističe se u tekstu.

Pozivajući se na izvor iz zajedničkih institucija BiH, portal “Slobodna Republika” navodi da je “Rizvo za slanje ovog dopisa imao apsolutnu podršku i odobrenje ministra bezbjednosti Dragana Mektića, što je dokaz još jedne u nizu izdaja kadra Saveza za promjene Republike Srpske i udara na MUP i ministra Dragana Lukača“.