Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić.

Višković je rekao da bi Vlada Republike Srpske trebalo da izdvoji 300.000 KM za realizaciju navedenog projekta, koji sufinansira UNDP.

“Ova opština pretrpjela je štetu u poplavama koje su bile nedavno. Na svu sreću, u Republici Srpskoj nije bilo velikih problema”, rekao je Višković novinarima u Jezeru.

On je naglasio da će u Jezeru biti realizovan projekat izgradnje mosta preko rijeke Plive, za šta će Vlada Srpske izdvojiti više od 600.000 KM.

“Sanacijom korita rijeke Jošavke spriječićemo poplave. Poplave su počele nakon izgradnje hidroelektrane Jajce, a intenzivne razgovore vodiće predstavnici Vlade sa rukovodstvom ove hidroelektrane da bi problem, uz sanaciju korita, bio riješen”, dodao je Višković.

Ružičićeva je navela da se opština Jezero nekoliko decenija suočava sa poplavama koje uzrokuje rijeka Jošavka.

“Uz podršku Vlade Republike Srpske i Fonda solidarnosti rješavaćemo probleme sa kojima se suočavamo. Kada završimo imovinsko-pravne odnose vjerujem da ćemo početi sanaciju korita rijeke Jošavke, jer je projektna dokumentacija završena”, rekla je Ružičićeva i napomenula da još nije izvršena procjena štete pričinjene u posljednjim poplavama.

Ona je podsjetila da će projekat sanacije sufinansirati UNDP.

“Na sastanku sa premijerom smo razgovarali i o realizaciji infrastukturnih projekata važnih za našu opštinu. Uz podršku vlada Srpske i Srbije finalizovali smo izgradnju školske sportske sale za šta je izdvojeno 200.000 evra, a izabran je izvođač radova za izgradnju mosta na rijeci Plivi”, rekla je Ružičićeva, koja je izrazila nadu da će priliv u budžetu opštine Jezero biti viši.

Višković je, nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Jezero, posjetio Zoranu Vujić – majku petoro djece koja živi u alternativnom smještaju koji je bio poplavljen i domaćinstva koja plavi rijeka Jošavka.

Premijer Srpske je rekao da će Vlada pomoći majci petoro djece u stambenom zbrinjavanju, ali i domaćinstvima u sanaciji štete nastale od poplava.

“Vlada Srpske će pomoći u rješavanju stambenog problema samohrane majke. Postoji mogućnost da joj adaptiramo očevu kuću ili podignemo montažnu kuću da bi sa djecom imala kvalitetne uslove za život”, rekao je Višković.

Mumin Keljajić, čije domaćinstvo je bilo poplavljeno, izrazio je zadovoljstvo što će biti riješen problem sa rijekom Jošavkom kako područje opštine Jezero više ne bi bilo plavljeno.

Premijer Srpske posjetio je i porodice Duška Ružičića i Radmile Tomić, čija su domaćinstva bila poplavljena.

Višković je u Jezeru posjetio i dva privatna privredna subjekta koji su izvozno orijentisana “Gro lajn” i pilanu “Šavija”.