FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ, PREDRAG DEDIJER, JUŽNE VESTI/S.M. / RAS SRBIJA

Izgradnju Koridora 10 poslednjih godina obeležile su brojne afere, malverzacije, urušavanje potpornih zidova, pukotine u asfaltu na još neotvorenoj deonici puta, krađe materijala… Neverovatan javašluk na tako važnom i velikom projektu izgradnje auto-puta na saobraćajnoj žili kucavici kroz Evropu.

Pored svih ovih faulova, čini se da je konstantno produžavanje roka za puštanje saobraćaja na Koridoru 10 zapravo najmanji greh nadležnih za ovaj auto-put.

Koridor 10 zamišljen je kao saobraćajna poveznica kroz Evropu, ali se njegov krak koji prolazi kroz Srbiju ispostavio kao sjajno pojilo za gramzive lešinare. Tako se jedan isti potporni zid rušio tri puta, a nadležni su jednom u zvaničnoj izjavi naveli i da je obrušavanje potpornih konstrukcija normalno.

Problemi se javljaju i sa asfaltom, koji je u ruiniranom stanju iako ta deonica nikada nije puštena u saobraćaj. Međutim, trošenje novca na sanaciju sasvim novog puta, koji još niko nije koristio za saboraćaj, jer još nije ni otovren, jeste najnoviji, ali ne i najveći problem koji se vezuje uz Koridor 10.

Tako je “Blic” nedavno otkrio da je još 2014. godine neprijavljeni radnik koji je bolovao od astme preminuo na gradilištu, a da su šefovi odlučili da telo premeste izvan granica gradilišta i bukvalno se odreknu ovog nesrećnog čoveka, kako ga niko ne bi doveo u vezu sa njima.