Pojedine odredbe Ustava HNK krše entitetski Ustav jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni jezike Srba i Bošnjaka kao službene, niti ćirilicu kao jedno od dva službena pisma.

Predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo podsjeća da Koordinacija godinama traži rješavanje ustavno-pravnog statusa Srba u HNK i usklađivanje ustava kantona sa odlukom Ustavnog suda FBiH da bi dobili prava kao i druga dva naroda, a to su pravo na korištenje budžetskih sredstava, pravo na zapošljavanje, izučavanje pisma, jezika i nacionalne grupe predmeta.

– Tražimo da se prava primjenjuju, da ne budemo u situaciji da za njih molimo, već da ona budu riješena sistemski i da imamo prava prema popisu iz 1991. godine. Ustav FBiH kaže da se mora koristiti popis iz 1991. prilikom podjele budžetskih sredstava, zapošljavanja i ostvarivanja drugih prava – rekao je Golo Srni.

On kao primjer navodi da je prošle godine u MUP-u HNK prilikom zapošljavanja 80 policajaca primljeno samo četvoro Srba, bez obzira na zakonsku obavezu da bude primijenjen popis iz 1991. godine.

– Osim bezbjednosti, kada je riječ o srpskom narodu, posljednjih 20 godina ništa se nije promijenilo nabolje, već nagore. To pokazuju podaci, pogotovo na planu zapošljavanja. Mladi Srbi odlaze odavde, jer se plaše za perspektivu svoje djece. Nemaju način da riješe egzistencijalna pitanja, a i djeca nemaju prava da se obrazuju na svom jeziku i pismu – ističe Golo.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je juče skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona da odmah sprovedu odluku Ustavnog suda FBiH i izmijene kantonalne ustave čije pojedine odredbe krše entitetski Ustav jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni jezike Srba i Bošnjaka kao službene, niti ćirilicu kao jedno od dva službena pisma.

U saopštenju OHR-a napominju da je Ustavni sud FBiH, koji je u maju utvrdio da nekoliko odredaba ustava ova tri kantona krše Ustav FBiH, naložio da kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci, ali to nije učinila nijedna.