Foto: AFP / TIZIANA FAB

“Saglasili smo se da postoji potreba za obuhvatnijim pristupom i otvorenim dijalogom kako bismo krenuli u rješavanje ključnih regionalnih kriza od Libije do Sirije,od Ukrajine do Venecuele. Uvjeren sam da Moskva može igrati odlučujuću ulogu u rješavanju tih kriza”, istakao je Konte.

Italijanski premijer je napomenuo da su tokom razgovora strane imale šansu da “detaljno govore o raznim pitanjima i ojačaju snažan odnos između dvije zemlje”.

Prema njegovim riječima, tokom razgovora sa Putinom “u srdačnoj i plodonosnoj radnoj atmosferi bilo je riječi o raznim međunarodnim pitanjima”.

On je ukazao na to da su Italija i Rusija ponosni na “veliku saradnju u kulturnom i naučnom sektoru te kontakte između istraživačkih centara i Univerziteta”.

Konte je dodao da prijateljski odnosi između Italije i Rusije “imaju veliki potencijal koji te dvije zemlje treba da svakodnevno razvijaju zbog sutrašnjice, bezbjednosti, dobrostanja i jednakosti”.

Putin je juče boravio u jednodnevnoj posjeti Rimu tokom koje se sastao sa papom Franjom, predsjednikom Serđom Matarelom i premijerom Đuzepeom Konteom.