Foto: RTRS

Na sastanku, koji je zakazao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, učestvuje i predsjednica Željka Cvijanović.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH, koju je predložila Cvijanovićeva zakazana je za 15 časova.

Čubrilovićevom pozivu odazvali su se predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, NDP-a Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić.

Sastanak (Foto: RTRS)
Sastanak (Foto: RTRS)

U informaciji predsjednice Srpske, navodi se da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru, 49 prema 51 odsto. Podsjeća da je visoki predstavnik donošenjem tri zakona iz 2005. godine grubo prekršio ustavno dejtonsko načelo, da su entiteti vlasnici teritorija i zabranio da njima raspolažu.