14.32 – Predsjedavajući prve sjednice Dane Malešević dao je pauzu od 30 minuta kako bi Komisija mogla da razmotri pristigle materijale.

14.30 – Narodna skupština je izabrala Komisiju za izbor i imenovanja, koju čini predsjednik i sedam članova. Predsjednik je Igor Žunić iz SNSD, a njegov zamjenik Davor Šešić iz SDS. Između ostalih članovi komisije su Radovan Višković, Duško Ivić i Senad Bratić. Prijedlog je usvojen jednoglasno.

14.25 – Poslanici su usvojili dnevni red i konstituisano je radno predsjedništvo koje, osim Maleševića, čine tri najmlađa poslanika – Denis Šulić /SNSD/, Davor Šešić /SDS/ i Aleksandar Glavaš /DNS/.

Prvoj sjednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Ambasade Kine u BiH, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Protokolom je definisano da poslanici usvoje dnevni red, a potom pristupe konstituisanju radnog predsjedništva koje, osim Maleševića, čine tri najmlađa poslanika – Denis Šulić /SNSD/, Davor Šešić /SDS/ i Aleksandar Glavaš /DNS/.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su, uoči održavanja konstitutivne sjednice, novoizabranim narodnim poslanicima desetog saziva parlamenta Srpske dodijeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH.

NSRS, novi saziv (Foto: RTRS)

(Foto: RTRS)

Na konstitutivnoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu, a biće razmatrana i odluka o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na predloženom dnevnom redu prve sjednice je izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda Srpske.

S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini Srpske liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.