Pobjednička stranačka struktura u Kolegijumu, preslikana je iz donjeg – Predstavničkog doma, koji gotovo tri mjeseca nakon konstituisanja, nije odmakao dalje od početka. Razlog – Izetbegović i SDA nikako da pronađu “partnera” za bošnjački blok. Ponovo uvjeravaju da će Savjet ministara, ipak, biti formiran u martu.

Bijeli dim poput onoga iznad vatikanske Sikstinske kapele zaviorio se nakratko povrh zgrade na Marijin dvoru! Konstituisan je, napokon, Dom naroda BiH. Potpisani CIK-ovi sertifikati, svečana odjeća, cvijeće, ushićeni kandidati, ispisani govori, isplanirane čak i pauze za aplauze…. I desetominutna “obuka” malobrojnih novopridošlih parlamentaraca kako da koriste tri raspoloživa tastera tokom glasanja! Bakir Izetbegović i definitivno neće na biro rada, kako je “bojažljivo” najavljivao!

Već u fotelju prvog predsjedavajućeg “gornjeg” bh. doma. I kao da nije, zajedno sa strankom kojom upravlja, zbog ucjena, uslovljavanja, turbulentnih inicijativa u pokušaju…”najzaslužniji” što su u “akrobacijama” izgubljene sedmice i mjeseci, održao je javnosti čas iz političke demokratije – ne izazivati dalje inate, ne izgovarati teške riječi, prevazići problem stvaranja koalicije, da bi Dom naroda i prije njega Predstavnički funkcionisao, a ne samo figurirao, Izetbegovićeve su poruke.

Međutim, kada će sazvati prvu radnu sjednicu Doma, umjesto njega “planirali” su njegovi zamjenici. Već sljedeće sedmice, sjednica Kolegijuma, optimistično najavljuje Dragan Čović. No i Kolegijum Predstavničkog doma tri puta je gotovo uzalud zasjedao, ali obavezna radna tijela još nije formirao. Nikola Špirić oprezniji.

– Očekujem da se ovim otvaraju vrata ka što hitnijem formiranju Savjeta ministara bez odugovlačenja i uslovljavanja. Јa vjerujem da smo danas napravili dobar korak ka tom cilju – rekao je Špirić.

U tom cilju Čović, najavljuje skorašnji, još jedan sastanak lidera tri pobjedničke parlamentarne partije – jer blokade i ucjene su, podsjetimo, i počela dva sarajevska člana Predsjedništva kada je na dnevni red “stiglo” imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

– Izetbegović i ja smo to maloprij, usuglasili i ja ću zvati Dodika i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati potrebu ponovo sjesti i to vrlo brzo, to znači u narednih par dana. Mislim da je u narednom mjesecu sasvim izvjesno da ćemo imati Vijeće ministara – smatra Čović.

Isto već dugo, pa i danas, “misli” i obećava i Izetbegović. No, još ne zna ko će pristati da SDA “izigrava” poslušnika. Ruku je danima “pružao” prema takozvanom bh. bloku. Potom drugu, prema Savezu za bolju budućnost i svojim bivšim oponentima, sada okupljenim u A-SDA i PDA. Pregovarao i u političkoj trgovinu nudio! Danas s nestrpljenjem iščekivao glasanje za oročenu mu fotelju.

– Vidjeli smo i danas kako se glasalo. To je jedan znak tako da ja mislim da će stvari krenuti u pravcu zadržavanja starih koalicija. Dakle, otprilike ova koalicija koju imamo sada sa SBB-om, koju bi dopunili A-SDA i PDA. Po meni je ta stvar realnija – istakao je Izetbegović.

I zaista ako je reper današnje glasanje – bošnjačka kolaicija, već je završena stvar. Lider SBB-a Farudin Radončić glasao je za Izetbegovićevo novo ustoličenje. DF-ovac Zlatko Miletić bio je uzdržan. No, članstvo DF-a, posljednjih dana je kao raštiman orkestar. Nekako istovremeno dok je Miletić uskraćivao podršku Izetbegoviću, njegov partijski kolega Dževad Adžem, u federalnom parlamentu klicao je kako DF ide u koaliciju sa SDA, prenose sarajevski mediji.

Prethodno i predsjednik te partije, teren je pripremao putem medija i javno se Izetbegoviću nudio! Hoće li Željko Komšić, ne prvi put, promijeniti “mišljenje” pa istorijsko “NE” volšebno pretvoriti u “DA” ili će ponovo iznenaditi i “razočarati” Izetbegovića, kao što je to, činio u prošlom mandatu. Kako god, izvjesno je samo da ćemo danima još, svjedočiti sarajevskom “uvježbavanju” demokratije.