Na konferenciji će biti riječi i o trgovanju obnovljivim izvorima energije i uspostavljanju berze električne energije.

Konferencija "Balkan solar samit"

Konferencija “Balkan solar samit”

Konferenciji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i oko 350 zvanica iz regiona.

– Јa sam ovdje došao da kažem da je država spremna da čuje vaše mišljenje i prijedloge i da se prilagodi svemu onome što je potrebno. Mi ćemo to i uraditi. Ako država ne napravi regulatorni okvir i svaki drugi, onda ta ideja kao i da ne postoji – rekao je Dodik.

Generalni direktor “Etmaha” i sponzor Balkan solar samita Siniša Maksimović rekao je postoje sektori obnovljivih izvora u punom kapacitetu.

– Imamo zakonodavnu i regulatorni sistem. Razvojna šansa koja nam se pruža u narednom periodu je ogromna i trebamo je iskoristiti – naveo je Siniša Maksimović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić dodao je da su potrebni novi projekti.

– Uvjeren sam da je ovaj skup prilika da razbije dosadašnja iskustva, mišljenja o vrijednostima i važnostima solarne energije i potrebi daljeg razvoja solarnih projekata na našim prostorima, ali istovremeno da razbije naše dileme koje se već sada pojavljuju u pogledu razvoja solarne energije – istakao je Đokić.

Generalni sponzori konferencije su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.